NordenBladet — Soome ettevõtete allakirjaõiguslikud välismaalastest esindajad peavad võimalikult kiiresti Intrastati deklaratsioonides võtma kasutusele välismaalaste autentimisteenuse ehk Finnish Authenticator. Seda kasutatakse Intrastati teenuses isiku tuvastamiseks ja seda on vaja ka Suomi.fi veebikeskkonna kasutamiseks. Varem kasutusel olnud Katso teenus kaob.

Kuidas võtta kasutusele Finnish Authenticator?

Registreerige endale välismaalase-ID (UID) ja laadige alla mobiilirakendus Finnish Authenticator. Tuvastage oma isik Finnish Authenticatoris passi või ametliku fotoga isikutunnistusega. Tuvastamise ajal suunab rakendus teid ka endast näopilti tegema.

Lisajuhised leiate Suomi.fi veebisaidilt Finnish Authenticatori tuvastamisteenuse lehelt. Eelkõige lugege jaotisi „Kuidas ma saan välismaalase ID?” ja „Kuidas tuvastada oma isikut rakendusega?”. Kui teile teatatakse, et Finnish Authenticator on kasutusel, saate taotleda kasutusõiguse.

Taotle kasutusõigust autoriseerimisteenistusest
Kasutusõiguse saate taotleda Digi- ja rahvastikuameti autoriseerimisteenistusest. Täpsustage rakenduses äriload, millele volitust taotlete. Intrastati deklaratsioonide jaoks nõutav mandaat on „Intrastati statistilised deklaratsioonid ELi liikmesriikide vahelise kaubanduse kohta”.

Seejärel saatke trükitud taotlus, äriregistri väljavõtte koopia ja muud vajalikud manused Digi- ja rahvastikuametile. Pange tähele, et taotleja allkirjaõigus peab selguma ametiasutuse poolt kinnitatud äriregistri väljavõttest. Täpsemad juhised leiate teenuse Suomi.fi juhendist Taotlusega kasutusõigus ja autoriseerimisteenistusest. Kui kasutusõigus on registreeritud, teavitatakse teid sellest e-posti teel.

Kasutusõigusi saab muuta Suomi.fi keskkonnas
Kui olete saanud kasutusõiguse, saate ise Intrastati deklaratsioone teha või volitada teist isikut või ettevõtet ettevõtte nimel Intrastati deklaratsioone tegema.

Kui soovite volitada teist isikut või ettevõtet ettevõtte nimel Intrastati deklaratsioone tegema, logige Finnish Authenticatori abil sisse Suomi.fi autoriseerimisteenusesse. Volitage isik või ettevõte esindama ettevõtet jaotises „Intrastati statistilised aruanded ELi liikmesriikide vahelise kaubanduse kohta”.

Seejärel võib isik, kellele on antud kasutusõigus jaotises „Intrastati ELi liikmesriikide vahelise kaubanduse statistilised deklaratsioonid“, esitada tollile Intrastati deklaratsioone. Pange tähele, et kui soovite anda kasutusõiguse mõnele teisele välismaalasele, peab tal olema kasutusel Finnish Authenticator.

Kui kasutusõigus on antud teisele ettevõttele (esindajale), peab allakirjaõiguslik isik andma kasutusloa isikule, kes esindab firmat Suomi.fi teenuses.