NordenBladet — Vaktsiinifirmad töötavad kiirkorras välja täiendavaid vaktsiinidoose uute koroona mutatsioonide vastu. Näiteks arvatakse, et Pfizer töötab välja täiendavat doosi Brasiilia ja Lõuna-Aafrika tüve vastu. Uudis tuli peale seda, kui vaktsiinifirma Moderna teatas, et töötab välja täiendavat doosi Lõuna-Aafrika tüve vastu, vahendab Daily Mail.

Pfizeri juht Albert Bourla ütles, et iga kord kui tuleb uus mutatsioon, testitakse selle peal olemasolevaid vaktsiine ja kui vaktsiinid ei tööta, siis tehakse kohe uus vaktsiinidoos. Samas ei täpsustanud Bourla, milliste tüvede vastu uut doosi välja töötatakse.

Täiendavaid doose hakati välja töötama peale seda, kui USA-s registreeriti esimesed nakatumised Brasiilia tüvega.

Bourla ütles, et on tõenäoline, et koroonaviirus muutub iga-aastaseks hooajaliseks viiruseks ja seetõttu on vaja igal aastal lasta välja uued vaktsiinid. Eelmisel nädalal teatas Pfizer, et praegune vaktsiin aitab ka koroona Briti tüve B117 vastu. Laboritestid näitasid, et vaktsiin töötas viiruse muteerunud ogavalgu peal, mis muudab selle mutatsiooni 70 protsendi võrra nakkavamaks.
Lõuna-Aafrika ja Brasiilia tüvedel on aga veel mutatsioone, mis on muutnud teadlased üle maailma murelikeks. Need mutatsioonid ei muuda neid kahte tüvi mitte ainult 50 protsendi võrra nakkavamaks, vaid aitavad peita viirust immuunsüsteemi antikehade eest.

Moderna on teatanud, et firma vaktsiin on vähem tõhus koroona Brasiilia ja Lõuna-Aafrika tüvede puhul. Kuivõrd nii Pfizeri kui Moderna vaktsiinid on mõlemad mRNA vaktsiinid, siis on tõenäoline, et kui üks on vähem tõhus, siis on seda ka teine.

Praegu pole veel teada, millal täiendavad, mutatsioonide vastu aitavad vaktsiinidoosid turule jõuavad.