NordenBladet — Soomes on praegu tavaline, et vee eest makstakse kuus kindel summa olenemata sellest, kui suur on tarbimine. Veemõõtjaid korterites pole. See kõik aga on muutumas, kui Soomes minnakse üle maksustamisele tarbimise järgi. Euroopa Liidu energiatõhususe direktiivil põhinev uus seadus mõjutab mitme miljoni soomlase veekasutust, vahendab MTV.

Soome parlamendis eelmisel nädalal heaks kiidetud seadus eeldab, et majaühistutes hakatakse vee kasutamise eest raha võtma tarbimise alusel. Vee hind sõltub tarbitud vee hulgast ja selle soojendamiseks kulunud energiast. Soomlane kasutab keskmiselt ööpäevas ligi 140 liitrit vett, suuremad kulutajad üle 300 liitri. 5 minutit sooja duši all käimist maksab korrusmaja korteris 0,3 eurot, 20 minutit sooja dušši aga 1,2 eurot.

Paljudes majaühistutes on seni veemaks kindel summa, mis on arvestatud korteris elavate inimste arvu järgi. See on suur muutus, kui vee eest hakatakse raha võtma tarbimise järgi.
Majaühistud peavad peagi hakkama paigaldama korteritesse veemõõtjaid. Kui majas tehakse remont ja vahetatakse veetorud, siis pannakse ka mõõtjad. Kui veemõõtjad on paigaldatud, siis on kohustus arvestada vee kasutust nende järgi.

Vesi on Soomes väga odav, aga piirkondlikult on suured erinevused. Hind sõltub veefirma omanikust. Kui tarbijaid on palju, siis on vett odavam toota kui seal, kus on hõredam asustus. Uuringute kohaselt väheneb vee tarbimine 8 protsenti, kui vee kasutust hakatakse maksustama tarbimise alusel.