NordenBladet — Rootsi politseijuht Säpon Thornberg ütles intervjuus väljaandele Financial Times, et Rootsi migrantide kambavägivald ohustab demokraatiat. „Kui nad ei integreeru, siis peavad nad arvestama tagajärgedega. Me oleme olnud nende suhtes liiga leebed,” tunnistas Rootsi politseijuht.

Politseijuhi väitel on demokraatia ohus, kui kambavägivallast jagu ei saada. Politseijuht ütles, et konkureerivate jõukude omavaheline arveteõiendamine ning perekondade klannide võimutsemine teatud piirkondades kujutab endast üha suuremat ohtu.

Rootsit on viimastel aastatel tabanud suur vägivallalaine, kus tärisevad relvad ja plahvatavad pommid. Kõige enam on ohustatud Stockholmi, Göteborgi ja Malmö migrantide piirkonnad.

Rootsi politsei hinnangul on riigis ligi 60 ohustatud piirkonda, kus valdav osa elanikest on tulnud välismaalt või on nende vanemad sündinud välismaal. Thornbergi väitel näitab see Rootsi ühiskonna ebaõnnestumist, kui niisugustel piirkondadel on lastud tekkida.

Thornberg ütles, et ebaõnnestumine on koolides, samuti mõjutavad töötus ning vanematelt saadavate rollimudelite puudumine. Politseijuhi väitel on noorte meeste integreerimine ebaõnnestunud. Kui noored mehed ei soovi integreeruda, siis peavad sel olema tagajärjed. Rootsi ühiskond on teinekord olnud liiga leebe, tunnistab politseijuht.

Politseijuht ütles, et grupeeringutes on nii, et kui politsei kellegi vahistab või keegi tapetakse, siis on kohe 10-15 meest valmis selle koha täitma. Thornberg ütls, et ta loodab, et Rootsis on lõpuks toimunud ärkamine ning poliitikud on valmis probleemiga tegelema. Olukorra normaliseerimine võtab aga aega.