NordenBladet — Häkkerid varastasid raviasutusest soomlaste terviseandmeid ja lubasid hakata neid andmeid jupikaupa avaldama, kuni pole makstud nõutud lunaraha. Kümnete tuhandete patsientide tundlikud andmed saadi kätte Vastaamo psühhoteraapiakeskusest. Nüüd nõutakse keskuselt 40 bitcoini ehk ligi 450 000 euro maksmist, vahendab Ilta-Sanomat.

Osa kliendiandmeid on juba veebi lekitatud. Neis on tundlikku ja intiimset infot. Lisaks avaldati lunaraha nõudmisega seotud kirjavahetus Vastaamo keskusega.

Vastaamo võttis väljapressimisega seoses ühendust ametivõimudega. Praegu teadaolevalt poole veel raha üle kantud. Kinnises Tor-võrgus avaldati kliendiandmed kell 4.52 Soome aja järgi. Asjast anti teada Ylilauta internetifoorumis.

Väljapressija suhtleb inglise keeles ja märgib, et andmete avaldamine on näotu tegu, aga veel näotum on see, et Vastaamo keskus ei hoolitsenud andmete kaitstuse eest. Väljapressija on lubanud iga päev avaldada sadade klientide andmed, kuni lunaraha pole tasutud.

Väljapressijal on kokku ligi 40 000 inimese andmed. Vastaamo andmetel pole lekkinud peale 2018. aastat kirja pandud infot.

Vastaamo juht Tuomas Kahri vabandab juhtunu pärast. Vastaamo sai väljapressimise kohta teate septembri lõpus. Pärast seda võeti kohe ühendust ametivõimudega. Käimasoleva politseiuurimisega seoses pole Vastaamo saanud varem asja kohta infot anda.

Väljapressija andmetel olid Vastaamo kasutatud salasõnad väga nõrgad. Vastaamo pole enne asjast teada andnud, isegi mitte neile, keda andmeleke puudutab.

Politseist kinnitati, et antud juhtumit uuritakse. Asja uuritakse kui ulatuslikku andmevargust. Politsei soovitab teha kuriteoteate kõigil neil, kelle andmed veebi lekivad. Siis tuleb kõne alla tundliku info levitamine.