NordenBladet — Tartus on alates 1990-nadest aastatest kujunenud heaks traditsiooniks tähistada 6. novembril Rootsi kuninga, Tartu ülikooli asutaja Gustav Adolfi päeva.

Tartu Ülikool asutati Gustav II Adolfi poolt 1632. aastal. See sündmus on kujundanud nii Tartu kui ka kogu Eesti arengut läbi ajaloo kuni tänapäevani välja. Seetõttu tähistatakse ka tänavu Tartus 6. novembril traditsiooniliselt Gustav Adolfi päeva. 6. november on selle silmapaistva Rootsi kuninga mälestuspäev.

Gustav II Adolf langes 1632. aastal lahinguväljal Lützeni all. 30. juunil oli Gustav II Adolf kinnitanud Academia Dorpatensise asutamisüriku ning ülikooli pidulik avamine Tartus toimus 15. oktoobril 1632. Tartu Ülikooli asutamine ja talurahvakoolide rajamine 17. sajandil on pannud tugeva aluse Eesti hariduse ja ühiskonnaelu arengule läbi sajandite.

Tänavuse Gustav Adolfi päeva sündmuste raames korraldab Tartu Ülikooli Skandinavistika osakond koostöös Rootsi Suursaatkonnaga ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega Eestis 6. novembril kell 15.00 algava seminari, kus esinevad loengutega ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži ladina keele lektor Kaidi Kriisa ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund. Kaidi Kriisa räägib Gustav Adolfi varauusaegsest pärandist Tartus ning Christer Haglund tutvustab, kuidas tähistatakse 6. novembril Rootsi päeva Soomes ja millised on soomerootsi kultuuritraditsioonid üldisemalt. Seminarile järgneb lillede asetamine Gustav II Adolfi ja Johan Skytte monumentide juurde ning pidulik kontsert ülikooli aulas algusega kl 18.00.

Gustav Adolfi päeva sündmustel Tartus osalevad Rootsi suursaadik Eestis T.E. Mikael Eriksson ja Tartu Ülikooli rektor akadeemik Toomas Asser.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT