NordenBladet — Põhjamaade Heaolukeskus ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu on välja andnud raamatu spetsialistidele, kes tegelevad laste ja täiskasvanute kaasasündinud pimekurtuse korral tunnetuse uuringute ja hindamisega.

Pimekurtus on raskeloomuline nägemis- ja kuulmispuue. Maailma Pimekurtide Föderatsiooni (World Federation of the Deafblind) andmetel moodustavad pimekurdid maailma elanikkonnast 0,2–2%.

Kaasasündinud pimekurtusega inimestel on sageli varjatud tunnetuslikud võimed, mida teised nende ümber ei märka. Selleks, et teised saaksid paremini toetada vastavate oskuste omandamist, on vaja tööriistu, mille abil pimekurtide varjatud võimekus esile tuua. See raamat on loodud abivahendina erialaspetsialistidele kognitiivsuse hindamiseks, et seeläbi töötada välja sobilikud strateegiad kaasasündinud pimekurtusega inimeste võimete parimaks arendamiseks.

Raamatu eesmärk on muuta nende inimeste elu, kes sünnivad siia maailma pimekurtidena. Ühtlasi on see oluline täiendus seni antud valdkonnas tehtud uurimistöös. Teadmised aju ehituse ja funktsioonide kohta on viimastel aastatel suurenenud. Seetõttu on meil parem arusaam vaimset ja kognitiivset arengut mõjutavatest neuroloogilistest mehhanismidest.

Raamatust leiab hindamise eesmärgid, protseduurid ja analüütilised lähenemisviisid.

Loe väljaannet SIIN (inglise keeles)

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT