NordenBladet – 2018. aastal varastati Rootsi Strängnäsi katedraalist kuninglikud sümbolid. Väärtesemete otsimine ja varaste tabamine võttis tükk aega, kuid 2019. aastal need leiti. Pärast pikka restaureerimist jõuavad esemed lõpuks Strängnäsi katedraali ja 23. juunil, mis on ühtlasi jaanilaupäev, on kõigil võimalik neid jälle imetlema minna.

Strängnäsi katedraali preestri Christofer Lundgreni sõnul on tore, et kuninglikud sümbolid jõuavad tagasi oma koju Strängnäsi katedraali. Preestri ütles Rootsi meediale, et kardeti, et võib-olla ei õnnestugi väärtesemeid restaureerida, kuid õnneks läks kõik hästi ja tulemus ületab ootusi.

Osa Strängnäsi katedraali kuninglikest sümbolitest läks kaduma 26. juulil 2018. aastal. Varastatud esemete hulgas olid ka kuningas Karl IX ja kuninganna Kristina kaks krooni ning valitsusmuna. Kuriteo panid toime kaks tundmatut meesterahvast.

Politsei otsis hindamatu väärtusega esemeid korduvalt: 2018. aastal korraldas politsei kaks reidi nende leidmiseks, kuid kuninglikud sümbolid leiti alles 2019. aasta veebruaris. Rootsi meedia andmetel leidis politsei juveelid prügikastist.

2019. aasta veebruaris mõisteti 22-aastane Rootsi mees, Johan Nicklas Bäckström, neljaks ja pooleks aastaks vangi kuninglike sümbolite varastamise eest. Juveelide väärtust hinnatakse ligi 6 miljonile eurole, kuid nende riiklik tähtsus on hindamatu.

Kuigi kurjategija algul eitas oma seotust, siis juveelidelt leitud DNA tõestas vastupidist.

Karl IX oli Rootsi kuningas aastatel 1604 kuni 1611. Ta oli kuningas Gustav I ja tema teise naise noorim poeg. Karl IX oli ka Rootsit ja Poolat valitsenud kuningas Sigismundi onu.