NordenBladet — Soome väljaanne Ilta-Sanomat on loetlenud põhilised vead, mida üürnikud teevad ja mis võib endaga tuua kaasa probleeme. Üürnikke esindava ühingu Vuokralaiset ry juht Anne Viita märgib, et enamus eksimustest pole tahtlikud. Peamine eksimus on see, kui omanikult luba küsimata korteris seinu värvitakse. Paljud üürnikud pole teadlikud, et ilma omaniku loata seinu värvida ei tohi.

Paljud üürnikud arvavad, et kui värvimine oli eelmises korteris lubatud, siis võib seda teha ka uues korteris. Värvimise osas tuleb aga iga uue üürilepingu puhul uuesti kokku leppida.

Halb on asja juures see, et isegi kui seinad on ilusti värvitud, võib omavoliline värvimine kaasa tuua hüvitise nõude. Omanikule ei pruugi näiteks meeldida uus värvitoon.

Samuti peavad üürnikud jälgima, et ei võtaks enda peale kohustusi, mida üürilepingus pole märgitud ja mis on üürileandja kohustused. Näiteks ühistuga seotud kohustused.

Paljud üürnikud ei tea kas seda, mida peetakse üüriperioodist ja korteri seisundist tulenevalt loomulikuks kulumiseks. Vahel kukub maha potikaas, mis jätab põrandale jälje. Kui üürileping on kestnud lühikest aega ja korter on uus, siis võib nõuda selle jälje parandamist. Kui aga põrandal on 30 aastat vana põrandakate, siis pole vaja seda parandada.

Üürnik peab suurematest kahjustustest koheselt üürileandjale teada andma, mitte alles üüriperioodi lõppedes.

Suvel rõdul olles tuleb aga tähele panna, et ei häiritaks teisi. Muusikat on parem kuulata klappidega, et teisi mitte häirida. Muusikat võib kõvemini lasta ühe pala, aga mitte nii, et vali muusika mängib õhtu otsa.

Üks suuremaid probleeme on korterites suitsetamine. Tavaliselt tekivad probleemid siis, kui tulevad uued naabrid, kes pole suitsetamisega harjunud. Samas tuleks asjad lahendada viisakalt. Kui naabri suitsetamine häirib, tuleks sellest mõista anda.

Teine probleemide allikas on rõdul grillimine. Viimasel ajal on seda probleemi aga jäänud vähemaks. Grillimise puhul tuleks kasutada majaühistu grilli ja jälgida distantsi teiste elanikega.