NordenBladet — Soomes Tamperes alustati täielikult kodumaiste näomaskide tootmist. Ettevõte Desingmask Oy tootab kümneid tuhandeid kõrgema kvaliteedistandardiga maske kuus. Ettevõtte eesmärk on lähiajal tootmisvõimsust oluliselt kasvatada. Näomaskide materjali valmistatakse Tampere ettevõttes Ahlström-Munksjö Oy, vahendab Yle.

Desingmask Oy juhataja Ville Hacklin ütles, et maske on testitud Tampere laboris. Maskide filtreerimisvõime on 97,9 protsenti. Eesmärk on saada need maskid haiglatesse paari nädala jooksul.

Soomes pole näomaskide sertifitseerimisega tegelevaid laboreid, mistõttu on maskid saadetud sertifitseerimiseks mujale Euroopasse. Kui paari nädala jooksul saadakse kvaliteedi kohta sertifikaat, siis saab neid hakata viima haiglatesse. Lisaks hakatakse maske vedama apteekidesse.

Eelmisel nädalal käivitasid K-grupp, Ahlstrom-Munksjö ja Filterpak maskide tootmise projekti eratarbijatele. Tegemist on nn rahvamaskidega, mis on samuti täiesti kodumaised. Ettevõte Ahlstrom-Munksjö tegeleb kiudmaterjalist kanga valmistamisega, Filterpak valmistab maskid Hankos ja K-grupp on tellija. esimesed 600 000 rahvamaski peaks valmis saama maikuu lõpuks, mil maskid jõuavad müügile K-grupi poodidesse. Tootmist saab laiendada 1,5 miljoni maskini kuus. Rahvamaskide filtreerimisvõime on 88 protsenti, mis on palju parem kui tavalistel puuvillastel maskidel.