NordenBladet — Soome piirivalve avaldas terviseameti poolt välja töötatud uued juhised Soome saabuvatele reisijatele ja töötajatele. Juhistes on märgitud, et Soome saabudes peab järgima 14 päeva jooksul omaalgatuslikku karantiini ja vältima tarbetuid lähikontakte. Lubatud on liikumine töökoha ja elukoha vahel ning muu vältimatu liikumine. Soovitatakse kasutada oma autot. Igas olukorras tuleb vältida füüsilisi kontakte ja hoida turvavahet teiste inimestega ning järgida käte- ja köhimishügieeni.

Sotsiaal- ja tervisevaldkonna töötajatel tuleks leppida töökorralduses kokku tööandjaga. Tööandja hindab nakatumise riski ning muudab vajadusel 14 päevaks töökorraldust, et tagada klientide ja patsientide turvalisus.

Soovitav on pesta hoolikalt käsi, kui see pole võimalik, siis kasutada alkoholipõhist desoainet. Köhida ja aevastada tuleks ühekordse kasutusega taskurätti, mis tuleb kohe ära visata. Kui rätikut pole, tuleks köhida või aevastada varrukasse. Soovitav on vältida kokkupuuteid teiste inimestega. Teiste inimestega tuleks hoida vahet 1-2 meetrit. Sotsiaalset läbikäimist teiste inimestega tuleks vältida. Kui lähikontakte pole võimalik vältida, siis tuleks hoida vahet ning pesta või desinfitseerida pärast kontakte käsi.

Koroonaviiruse tunnused on köha, kurguvalu, palavik, õhupuudus ning lihas- ja peavalu. Koroonaviirus nakatub põhiliselt piisknakkusena, kui haige köhib või aevastab.

Koroonaviiruse nakkuse kahtluse korral tuleks võtta ühendust arstiabiga või helistada abitelefonil 116 117.  Kui tuvastatakse nakatumine koroonaviirusega, antakse juhised raviasutuse poolt.

Kui tuvastatakse koroonaviiruse põhjustatud COVID-19 haigus, siis toimi järgmiselt:

  • Väldi teistega lähikontakte.
  • Püsi siseruumides, kuni haigusnähtude kadumisest on möödunud ööpäev. Hingamisteede nakkushaigus kestab tavaliselt nädal aega.
  • Hoia teistega vahet, hoolitse kätehügieeni eest ja köhi/aevasta õigesti.
  • Kasuta haigena näomaski, kui võimalik.
  • Haiguse ajal on olulised piisav puhkus ja vedeliku tarvitamine. Palaviku ja valude vastu saab apteegist ilma retseptita ravimeid.

Koroona infotelefon (soome, rootsi ja inglise keeles) on +358 295 535 535 (tavaline kõnehind). Lisaks on koroonainfo Soome terviseameti ja piirivalve veebis.

Avafoto: NordenBladet