NordenBladet — Soome pensionärid, 67-aastane kirjanik ja kunstnik Raija Merilä ja tema abikaasa, 67-aastane endine ajakirjanik ja ettevõtja Ilkka Porkka kolisid elama Eestisse. Ilkka tegeleb pere 266-ruutmeetrise ridaelamu boksi korrastamisega. Kodu kõik seinad on täis Raija maalitud taieseid. Aknast avaneb vaade õunapuuaiale. Tallinnas saaks omale sellist elu lubada ainult multimiljonär, vahendab ET-lehti.

Raija ja Ilkka kolisid Eestisse 5 aastat tagasi Kotkast. Eesti oli tuttav, kuna nad olid autoga käinud ja oskasid isegi natuke keelt. Algul elasid nad Tallinnas, aga siis said takistused autod. Nad maksid kahe autokoha eest, aga need olid olemas vaid teoorias. Linnas oli suur parkimiskohtade puudus ja seetõttu võeti kõik vabad kohad ära.

Edasi liiguti Türile, aga see jäi vaid lühikeseks, poole aasta pikkuseks vahepeatuseks, kuna linn tundus talvel liiga vaikne. Kodu leiti lõpuks Kesk-Eestist Paidest. Nad olid näinud autoga mööda sõites kauneid ridaelamuid ja kui üks boks oli müügis, siis osteti see ära. Raija räägib, et väga soodsalt saadi omale kodu, kus on kolm korrust, kaks rõdu ja terrass, garaaž ja suur hoov. Majja mahub ära kogu kunstikogu.

Paide hinnad on vaid murdosa sellest, mida küsitakse Tallinnas – 500 eurot ruutmeeter. Linn kasvab ja areneb. Tervisekeskus ja kool on täiesti uued.

Transport on Eestis väga odav – kohalikud bussid on tasuta, samuti kord päevas bussid Tartusse ja Haapsallu. Paidest on igale poole vähe maad, Tallinna vaid 100 kilomeetrit. Auto pidamine on samuti odav, kuna Eestis pole auto- ega diislimaksu. Praeguse auto, väikebussi ja kaubiku vahepealse sõiduki aastane kindlustusmakse on vaid 125 eurot. Soomes läheks tonn.

Ridaelamuboks on omaette kinnistu, nagu Eestis on tavaks. Mingeid ühistumakse pole. Kuigi naabreid on kokku 9, hoolitseb igaüks ise oma elamise eest. Prügi eraldi ei koguta, vaid ainult kompostreeritakse. Taaskasutatavad jäätmed viikase üle tee üldisesse konteinerisse ning ülejäänu läheb prügimäele. Kodukindlustus on 300 eurot aastas. Vesi maksab 18 eurot kuus. Elektri peale kulub suvel 50 eurot, jaanuaris võib aga minna 450 eurot.

Soomes käimine soomlasi alati šokeerib, sest seal on kõik nii kallis. Odav arstiabi on üks põhjusi, miks soomlased otsustasid Eestisse kolida. Tervisekeskuses võetakse visiidi eest kõige enam 15 eurot, aga enamasti ei lähe midagi. Kaelõikus maksis 15 eurot silma eest.

Raija ja Ilkka on pannud tähele, et Paides valmib 100 kohaga vanadekodu. Täisteenus on seal vaid 450 eurot kuus.

Toidu peale kulub perel 250 eurot kuus. Kodu lähedal on 7 erinevat poodi, millest soodsaim on Grossi. Sealt saab kartulit 20-sendise ja kapsast 30-sendise kilohinnaga. Suur alkoholivaba õlu maksab alla ühe euro, veinilähker 8 eurot. Kala, juurviljad ja marjad on samuti odavamad kui Soomes. Soomest tasub osta vaid kaerapiima, rapsiõli, valgujooke, kohviube ja kaerahelbeid, Soomes on need palju odavamad.

Paari lemmiksöögikoht Paides on Kreisi Trahter, mis pakub rahvuslikku toitu. Suur lõunasöök maksab 6 eurot. Raija märgib, et Eestis on toidud maitsvad, mitte nagu Soomes.

Raija ja Ilkka on avanud kodugalerii ning kutsuvad naabrid külla. Osa neist on eestivenelased, keda Paides on alla 5 protsendi. Vene keelt oskavad nad algtasemel, aga eesti keelt räägivad iga päev. Maakonnalehte Järva Teatajat ja päevalehte Postimees loetakse veebist. Soome väljaandeid jälgitakse veebist, telerist saab vaadata Soome kanaleid TV1 ja TV2.

Ilkka käib Soomes korra kuus lähedasi vaatamas, Raija käib kodumaal vaid neli korda aastas. Ta märgib, et ei igatse Soomet, sest Paides on kõik parem.