NordenBladet — Möödunud, 2019. aastal makstud eluasemelaenu intressist saab maksustatavast tulust maha arvata 25 protsenti. Millised laenud on eluasemelaenud? Eluasemelaenu puhul peetakse silmas sellist laenu, mis on võetud oma kodu ehk püsiva elukoha soetamiseks. Teatud remondilaenud lähevad samuti eluasemelaenude alla, vahendab Taloustaito.

Mis on eluasemelaen?

  • Teise eluaseme intressid saab teatud tingimustel maksutulust maha arvata. Teine eluase on maksude mõistes selline eluase, mis on töö tõttu eri kohas kui enda või pere kodu.
  • Elamisõigusega eluaseme (asumisoikeusasunto) soetamiseks makstava elamisõiguse tasu jaoks võetud võlasumma on võrdsustatud samuti eluasemelaenuga.
  • Eluaseme kapitaalremondi jaoks võetud laenu intress on võrdsustatud eluasemelaenu intressiga. Kapitaalremondi all mõeldakse eluaseme laiendus-, muutmis- ja uuendustegevust. Kapitaalremondiga muutub eluase paremaks.
  • Maksuarvestuses on tunnistatud eluaseme intressiga samaväärseks ka majaühistu suuremad remondid, näiteks torude vahetuse hüvitiseks võetud laenu intress. Laenude tagasimakseid ei saa maksutulust maha arvata.
  • Jooksva remondi jaoks võetud laenu intressi ei saa maksutulust maha arvata. Jooksva remondi kulud on need, mis on mõeldud eluaseme kulumise taastamiseks. Jooksva remondiga vahetatakse materjalid samaväärsete vastu ehk taastatakse eluaseme algne seisukord.

Eluasemelaenu intressikulud võetakse maha dividenditulust. Kui selliseid tulusid pole või on neid vähem, siis tekib puudujääk, mille arvelt saab hüvitist palgatulust.