OHMYGOSSIP – Taani pereterapeudi, raamatute “Sinu tark laps” ja “EI ütlemise kunst” autor Jesper Juuli sõnul on lapsevanemad tänapäeval väga enesekesksed ning eelistavad olla populaarsed, selle asemel, et olla armastatud.

Jesper  rääkis juba 2011 aastal Tallinnas toimunud konverentsil “Kas lapsevanemaks sünnitakse või õpitakse?”, et vanemad täidavad laste soove ja tahtmisi, kuid ei keskendu seejuures sellele, mida lapsed tegelikult vajavad.

“Vanemad teevad lastele palju kinke, saades vastu palju õnnelikke naeratusi, kuid sellega teevad nad lapsed narriks, andes neile midagi, mis peaks olema armastus, kuid ei ole armastus – see on teenindus,” selgitas Juul.

Ta tõi näiteks hämmastava numbri – keskmine alla 7-aastane Taani laps sai möödunud aastal 86 jõulukingitust.  Lapse lõputuid soove täites võidab tema populaarsuse, kuid mitte armastuse. Ja populaarsust võita on märksa lihtsam.

“Ei” ütlemise kunst
Jesper Juul kirjutab, et lapsed ütlevad hea meelega „jah“ oma vanematele, kui nad tunnevad ennast nendega turvaliselt ja kindlalt. Ja selleks tuleb neile öelda ka „ei“. Laps peab aru saama, et see, kui vanem ütleb „jah“, on see vanema otsus, mitte lapse. Sest teenindamine ei ole sama, mis armastus. Raamatus on välja toodud ka erinevaid näiteid, kuidas mudilasega suhelda ning tema nõudmistega toime tulla. Lisaks tuleb meeles pidada, et „ei“ ütlemise kunstile tuleb vanematena õppida ütlema lapse iseseisvusele ja autonoomsusele „jah“ – siis peab laps ka vähem lärmi tegema, et vanematest eralduda ja iseseisvaks saada. Juul rõhutab ka seda, et suhtlus peab olema siiras ning mitte näitlev rollitäitmine – kuidas eeskujulikud vanemad teeksid. Ja loomulikult mina-sõnumid, need mina-sõnumid.