NordenBladet — Stockholmis saavad intensiivravi kohad järgmise nädala teisipäeval täis, mis tähendab, et patsiente tuleb hakata valima. See tuleb välja ühest Stockholmi piirkonna haigla sisedokumendist. 27. märtsi dokumendi alusel on intensiivravi kohad täis järgmise nädala teisipäeval, vahendab Aftonbladet.

Pandeemia tipp peaks olema Stockholmis 29. aprillil, mil patsiente on kõige enam. Rootsis on praeguseks tuvastatud ligi 1500 koroonaga nakatumist ja ligi 150 surma. Pandeemia on Rootsis jõudnud uude faasi, kus nakatunute ja abivajajate hulk kasvab hüppeliselt.

Rootsis on kavas hakata tegema karme valikuid nende vahel, kes saavad ravile ja kes mitte. Intensiivi ei pääse sotsiaalse staatuse, laste arvu, töökoha või vanuse alusel, vaid selle järgi, kellel on suurem tõenäosus ellujäämiseks. Abi antakse neile, kes elavad veel aasta peale haigust. Teisena antakse abi neile, kel on jäänud elada 6 kuud kuni aasta. Viimasena võetakse ravile need, kelle ellujäämise võimalused on kasinad.

Kriteeriumid tähendavad ka seda, et varasemalt terveid inimesi intensiivi ei võeta. Samuti ei võeta intensiivi südame-, kopsu- ja neeruhaigustega patsiente. Nimetatud haigused takistavad tervenemist. Valmistutakse ka inimeste ravimiseks kodus.