NordenBladet — Soomes on praegu sundpuhkusele saadetud ligi 100 000 töötajat ja arvatakse, et sellele võib tulla veel lisa. Võrdluseks, jaanuaris oli puhkusele saadetud 19 500 töötajat ja veebruaris 17 000 töötajat. Paljud ettevõtted üritavad venitada töötajate puhkusele saatmist viimase hetkeni, aga see aeg võib saabuda paar lähima nädala jooksul, vahendab Yle.

Soome kaubandus-tööstuskoja poolt küsitletud 4000 ettevõtja hulgas kavandab töötajate sundpuhkusele saatmist neljandik. Üle poolte aga leidsid, et kahe kuu jooksul tuleb nii koondamisi kui sundpuhkusi. Kolmandik kardab pankrotti.

Koroona on juba tühjendanud söögikohad ja hotellid, lisaks on kliendid kadunud muudes teenindavates valdkondades nagu turism ja treeningteenused. Iga kümnes teenusettevõte on juba kas koondanud või saatnud sundpuhkusele. Lisaks leiab 60 protsenti ettevõtetest, et koondamised ja sundpuhkused seisavad ees.

Kriis on tühjendanud paljude ettevõtete kassa nii kiiresti, et palkade maksmisega on raskusi. Koorem oli juba paar nädalat kestnud puhkus, mille eest tuli palka edasi maksta. Kui varem käisid koondamiste ja sundpuhkuste läbirääkimised mitu nädalat, siis nüüd saab asja korda ühe päevaga. Selles osas leppis valitsus kokku ametiühingutega. Alla 20 töötajaga ettevõtetes pole vaja midagi kokku leppida. Palgatöötajate jaoks on see lihtsam, kuna nemad pääsevad rutem toetuste peale.