OHMYGOSSIP – Türilt Tamsallu kulgev 65-kilomeetrine matkatee on paras ettevõtmine päevase jalgrattamatka või paaripäevase jalgsimatka korraldamiseks. Mitmekesine matkatee kulgeb linnatänavatel, kergliiklusteedel, metsateedel ja metsaradadel läbides Türi, Paide, Tamsalu linna ning Esna ja Järva-Jaani asulaid.

Türi raudteejaama juurest alguse saav ning Tamsalu paepargis lõppev matkatee kulgeb võimalikult suures osas mööda omaaegse kitsarööpmelise raudtee tammi. Otse rajale jäävad mitmesugused omaaegse raudteega seotud vaatamisväärsused – raudteejaamahooned, kitsukesed raudteesillad jms. Lisaks jääb trassile või selle lähistele teisigi vaatamisväärsusi, mille juurest kindlasti läbi põigata tasuks. Näiteks Paide vallimäel asuv Ajakeskus Wittenstein tutvustab Eesti ajalugu kergelt kiiksuga võtmes. Esna asula on tuntuks saanud seriaalist “Naabriplika” – ning romantiline Esna mõis ja selle taga metsas asuv keskaegne Grünewaldide kabel väärivad kindlasti lähemat uudistamist.

Mõisaid on Türi-Tamsalu matkatee ääres teisigi: Öötla, Vodja jpt. Kirna mõisa pargis saab energiavarusid taastada ning omaette mediteerida. Järva-Jaanis omakorda on külastamiseks Vanatehnika Varjupaik kümnete ajahambast puretud sõiduvahenditega; aga ka Tuletõrjemuuseum. Lõpuks otsaga Tamsallu jõudes (või hoopistükkis sealtpoolt sõitu alustades) näeb Eestis ainulaadseid lubjapõletamise ringahjusid, millesse suisa sisse pugeda on võimalik.

Türi-Tamsalu matkatee on parajalt mitmekesine nii looduse kui ajalooliste paikade osas, pakkudes sellel rajal matkajatele põnevaid elamusi ning huvitavaid kogemusi.

Vaata Türi-Tamsalu matkatee Google kaarti SIIT
matkatee
Türi-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkateeTüri-Tamsalu matkatee
Fotode autor: Marko Kaldur

Reisiajakirjanik Marko Kaldur tutvustab OHMYGOSSIP´i rubriigis #ReisiEestis vaatamisväärsusi ja tegevusi, mida Eestis nautida; paikasid, kus aega veeta; kultuuri- ja maitseelamusi eri valdkondadest. Võta ette meeleolukas reis mööda Eestit ning külasta neid kohti, mis huvi pakuvad või meelde jäävad! Soovid koos Markoga Eestis matkata, giiditeenust või häid nõuandeid Eestis rändamiseks? Siis kirjuta info@avastaeesti.ee ning avasta Eesti Facebookis www.facebook.com/avastaeesti ja Instagramis www.instagram.com/avastaeesti.

Vaata ka:
Reisi Eestis: Ruunaraipe luited Soomaa rahvuspargis + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põnevat fakti Kotka matkaraja kohta + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseks + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust Eestis reisimiseks
Reisi Eestis: 8 põhjust Matsirannas peesitamiseks

Save