NordenBladet —  Uuringutest on selgunud, et koroonaviirusest tervenenud patsientide positiivsed testitulemused ei viita uuele nakatumisele, vaid tegemist on valepositiivsete tulemustega, vahendab Reuters.

Lõuna-Koreas oli kolmapäevase seisuga 350 “teist korda” nakatunud patsienti. Tegemist oli inimestega, kes olid Covid-19 ravi lõpetanud ning terveks kuulutatud, kuid mõne aja pärast olid nende Covid-19 testi tulemused taas positiivsed.

Teadlased kahtlustasid esialgu, et viirusse on võimalik mitu korda nakatuda ning korraldasid põhjalikud uuringud, et selgitada välja positiivsete tulemuste põhjused. Leiti, et kõige tõenäolisem selgitus on valepositiivsed tulemused.

Lõuna-Koreas kasutatakse peamiselt RT-PCR teste, mis tuvastavad organismis koroonaviiruse geneetilist materjali. RT-PCR testid annavad tulemuse kiiresti ning neid peetakse kõige täpsemateks koroonaviiruse testideks. Mõnel juhul tuvastavad testid ka hävitatud viiruse geneetilist materjali, olgugi et see organismi enam ei ohusta. Testid ei suuda eristada nakkusohtlikke ja nõrgestatud või surnud viirusosakesi

See tähendab, et inimesed võivad mõne aja jooksul pärast Covid-19 põdemist saada positiivse tulemuse, ilma et nad oleksid uuesti viirusse nakatunud. Patsientidel ei esinenud uusi sümptomeid ning ekspertide hinnangul ei tohiks nad olla nakkusohtlikud.