NordenBladet — Riik, perearstid ja erameditsiiniettevõtted alustasid koostööd, et juba lähipäevil käivitada 8 Eesti linnas perearsti saatekirja alusel tasuta koroonaviiruse laiendatud testimine, mille vastus antakse ühe tööpäeva jooksul.   

Esimene drive-in põhimõttel tegutsev proovivõtukoht avatakse juba homme Tallinnas ning järgnevatel päevadel Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Narvas, Paides ja Kohtla-Järvel. Tegeletakse ka kodustestimise teenuse võimaldamisega lähipäevadest. Haigestumisel peavad inimesed helistama oma perearstile, kes hindab patsiendi koroonaviiruse testimise vajadust vastavalt terviseameti protokollile. Kui perearst peab testimist vajalikuks, siis vormistab ta digitaalse saatekirja. Saatekirja saanud patsiendile helistab seejärel spetsiaalne testimiskeskus ning lepib inimesega kokku täpse testimise aja ja koha. Ninaneelu proov võetakse autost saatekirja omavalt inimeselt isikut tõendava dokumendi alusel, testi tulemuse saab inimene telefoni teel ühe tööpäeva jooksul ning vastus läheb digilukku.

„Eestis on tehtavate testide arv pidevalt kasvanud ja oleme selles osas paljudest riikidest ees. Tulenevalt WHO soovitustest ja ka avalikust ootusest laiendab riik koostöös erasektoriga veelgi koroonaviiruse testide tegemise võimalusi,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. “Testimisel on jätkuvalt esmatähtis meditsiiniline näidustus, see tähendab, et vaid põhjendatud kaalutlustel on perearstidel edaspidi võimalik koostada saatekiri, mille alusel saab arst määrata inimesele COVID-19 testi läbiviimise. Jätkuvalt on kõige olulisem riskirühmade (eakad ja kroonilised haiged), tervishoiutöötajate, sotsiaaltöötajate ja teiste COVID-19 leviku tõkestamisega seotud inimeste testimine.”

SYNLAB Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp: „Kõigepealt olgu mainitud, et SYNLABi koostöö Terviseametiga algas juba enam kui 2 nädalat tagasi, millal Terviseameti järel esimesena alustasime COVID-19 haiguse diagnostikat TA tugilaborina. Uue, laiendatud testimise juures on oluline fakt, et riik, erameditsiiniettevõtted ja perearstid panid seljad kokku, pingutades ühiselt viiruse levikule piiramise nimel. Perearstid otsustavad testimise vajaduse ja tellivad analüüsi, SYNLAB, Medicum, Qvalitas, Corrigo, Ida.Viru Keskhaigla, Fertilitas, Kuressaare haigla jt korraldavad proovide võtmise, SYNLAB logistika ja proovide testimise oma laboris. Lisaks drive-in kohtadele korraldame ka proovide võttu kodus patsientidelt, kellel on selleks näidustus. Ühiselt on loodud testimise kõnekeskus, kuhu suundub perearstidelt elektrooniline saatekiri, mille alusel võetakse patsientidega ühendust aja broneerimiseks ja hiljem ka tulemustest teavitamiseks. Aktiivne koostöö ja usaldus partnerite vahel on sellise kriisi alistamise võti.“

Terviseamet on koostöös perearstidega välja töötanud juhise, mille alusel saavad arstid panna koroonaviiruse diagnoosi ka sümptomite alusel ilma laboratoorse testita. Seetõttu annab perearst hinnangu ja suunab testimisele vaid need, kes seda testimist tõesti vajavad.

Eesti Perearstide Seltsi liige, dr Argo Lätt: „Kõik, kes hakkavad nüüd perearstidele helistama, panen teile südamele, et usaldage oma perearsti otsust. Sõltumata laiendatud testimisega alustamisest on ennekõike tähtis tajuda, et viiruse levikut aitab kõige paremini tõkestada iga inimese vastutustundlik käitumine, mitte testimine. Seetõttu – võtke kodus püsimist tõsiselt, peske ja desinfitseerige käsi. Lihtsa viirusinfektsiooni sümptomeid võib ravida kodus. Test ja selle tulemus ei muuda haiguse kulgu. Küsimuste korral konsulteerige oma perearstiga“

Tähelepanu! Kõige olulisemad sammud haigestumisel:

  • Kui haigestud, helista oma perearstile! Perearst hindab testimise vajalikkust ja annab tervisenõu.
  • Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, edastab ta elektroonse tellimuse laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet!
  • Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneelu proovi saab anda vaid elektroonse saatekirja saanud inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Testitakse vaid perearsti poolt laborile edastatud saatekirja omavat inimest. Niisama ei ole otstarbekas tulla kohale, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid
  • Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab kuni kahe tööpäeva jooksul, inimesele helistatakse. Vastused liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.
  • Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti eelnevalt antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi helistades 112.

Viiruse leviku aeglustamiseks on kõige olulisem kõigil vältida kontakti haigussümptomitega inimestega, vältida rahvarohkeid kohti, järgida tavapäraseid hügieenireegleid ja haigena püsida kodus kuni tervenemiseni. Haigestumisel tuleb võtta ühendust oma perearsti või perearsti nõuandeliiniga 1220, tervise halvenemisel – õhupuuduse või hingamisraskuste tekkimisel helistada kiirabisse 112. Kiirabi edaspidi proove võtma ei hakka, vaid sõidab välja üksnes siis, kui on vaja osutada vältimatut abi.

Laboris analüüsitakse ninaneelu proovist COVID-19 haigust (Coronavirus Disease 2019) põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu. Tegemist on WHO poolt tunnustatud, Terviseameti ja teiste haiglate poolt kasutatava meetodiga.

Avafoto: Pexels
Allikas: Sotsiaalministeerium

Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT