NordenBladet — Riigikogu Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) delegatsioon osaleb sel nädalal assamblee osaistungil Strasbourgis, kus on arutelu all Venemaa volituste pikendamine ja Poola demokraatlike institutsioonide toimimine.

ENPA Eesti delegatsiooni juhi ülesannetes on Raivo Tamm. Tamme sõnul on äärmiselt oluline, kuidas käituvad assamblee liikmed olukorras, mil taas on laua taga kõik liikmesriigid ja püütakse pidada poliitilist dialoogi. „ENPA peab senisest veel enam keskenduma organisatsiooni põhiväärtustele: inimõigused, demokraatia ja õigusriigi põhimõtted,“ ütles Tamm.

Delegatsiooni liikme Eerik-Niiles Krossi sõnul jätkub sel sessioonil Vene Föderatsiooni delegatsiooni naasmisega alanud usalduskriis ENPAs. „Palju räägitakse suhteliselt väheolulistel ja vähe kõige olulisematel teemadel,“ möönis Kross. „Eesti delegatsiooni ülesanne on aidata kaasa sisulise, ausa ja topeltstandarditeta debati ülalhoidmisele ENPAs. Seda kavatseme teha ka seekord.“

Kolmapäeval osaleb Kross kõrvalüritusel, kus räägitakse Venemaa poliitvangidest ning Euroopa Nõukogu võimalustest sellele reageerida.

ENPA osaistungil on peamiste teemadena arutluse all ENPA ühisprotseduur ehk Ministrite komitee ja Assamblee vaheline ühine menetlus vastusena liikmesriigi tõsisele seadusjärgsete kohustuste rikkumisele, Poola demokraatlike institutsioonide toimimine ja Aserbaidžaani poliitvangide juhtumite teatamine.

Parlamendiliikmed räägivad ka meediavabadusest ja ajakirjanike turvalisusest ning arutavad raportit teemal “Demokraatiat häkkinud? Kuidas reageerida?“ Kõnedega esinevad Gruusia ja Moldova presidendid, Gruusia välisminister, Ministrite Komitee president ning vastvalitud Euroopa Nõukogu peasekretär. Plenaaristungil võivad arutlusele tulla viimased arengud Liibüas ja Lähis-Idas, aga ka inimõiguste ja demokraatia põhimõtete jätkuvast rikkumisest Türgis.

 

Allikas: Eesti Riigikogu