NordenBladet — Pikk ühe koha peal istumine on kahjulik isegi siis, kui muul ajal rohkem liigutakse. See selgus Ida-Soome ülikoolis valminud teadustööst. Uuringus vaadeldi istuva töö mõju inimese südamele. Vähene aktiivsus on uuringu põhjal suur riskitegur, aga ka pidev paigalolek.

Selgus, et paigalolek on südamele ohtlik isegi siis, kui muul ajal rohkem liigutakse. Risk on isegi 10 minutit ühe koha peal olemist. See tähendab, et soovitav on istuda võimalikult vähe korraga.

>Uuringu tulemused on üllatavad, kuigi varem on liikumise mõju südametegevusele palju uuritud. Uuring ühtlasi kinnitab varasemaid vastavaid uuringuid, mis seostavad paigaloleku südamehaigustega.

Istumist kontoris aitavad vähendada lauad, mille kõrgust on võimalik muuta, et vahepeal töötada püsti seistes. Lisaks soovitatakse töö ajal kõndida ja isegi koosolekuid pidada jalutades. Arvutile saab laadida spetsiaalse programmi, mis tuletab meelde vajadust liigutada.

Paigaloleku hulka loetakse nii istumine kui lamamine. Soomlased on palju ühe koha peal nii tööl kui kodus, vahendab Yle.

Seismine arvatakse olevat südamele parem kui istumine. Miks see nii on, seda veel ei teata. Seetõttu soovitatakse istumist vaheldada seismisega, kasutada rohkem treppe ning lihtsalt kõndida tööpäeva jooksul.

Uuring põhineb 1400 soomlasel vanuses 18-85 eluaastat, terviseandmed on saadud 2011. aasta terviseuuringust.

Avafoto: Pexels/bruce mars