NordenBladet — Soome president Sauli Niinistö andis seoses Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni visiidiga intervjuu Prantsuse telekanalile France 24 ja kiitis Soome kõrget turvalisust – ta ise käib väljas ainult ühe turvamehest saatjaga.

Kui pärast seda intervjuud koeraga jalutama lähen, saadab mind ainult üks turvamees 100 meetri kaugusel, tõi Niinistö näite oma kodumaa kõrge turvalisuse kohta intervjuus Prantsuse telekanalile France 24.

Niinistö ütles, et soomlased peavad oma kodumaad turvaliseks ja sellisena tahetakse seda ka hoida.

Niinistölt küsiti ka suhete kohta Venemaaga ja seda, mida mõtles Macron, kui ütles, et Venemaaga peaks suhteid uuendama – kas sanktsioonid on kavas kaotada. Niinistö vastas, et sanktsioone ei ole kavas kaotada Ukrainas toimuva tõttu, küll aga tuleks jätkata Minski protsessi ja lõpetada verevalamine Ukrainas.

NATO kohta ütles Niinistö, et Soome hoiab ukse avatuna ja seda ise ei sule. Niinistö sõnul on võimalik, et Soomes liitub NATO-ga, aga see pole praegu hädavajalik. See ei tähenda, et Soome ei teeks koostööd NATO ja Euroopaga.

Rahvusluse ja migratsiooni-vastasuse kohta ütles Niinistö, et Soomes on jätkuvalt olemas erakond, mis on migratsiooni vastu. Ent põlissoomlaste erakond kaotas toetust siis, kui liitus valitsusega. Praegu on põlissoomlased opositsioonis ja nende toetus on 8 protsenti, mida pole palju. Põlissoomlased tahab vabaneda äärmusluse kuvandist ja see on hea. Võrreldes teiste Euroopa riikidega on Soomes vähe äärmuslust ja olukorda tahetakse sellisena säilitada.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT