NordenBladet — Lapimaal Kittiläs on antud kohtu alla korraga 27 endist ja praegust volikogu liiget, mis tähendab, et praktiliselt terve valla juhtkond on ametist kõrvaldatud. Süüaluseid on nii palju, et uusi volikogu liikmeid otsitakse valimisnimekirjadest. Soome oludes erakordse süüasja arutamine algab septembris, vahendab Helsingin Sanomat.

Kittilä juhtkonna süüasi sai alguse mäesuusalifti hankemenetlusest 2013. aastal, millega seoses ilmnes palju muid kuritegusid. Seetõttu on riik valla ametnikud ametist kõrvaldanud kuni kohtumenetluse lõpuni.

Seni on valla ametnikud ametis jätkanud ja seda on põhjendatud asjaoluga, et süüaluste asemele pole võimalik kedagi teist leida.

Kokku on antud kohtu alla 27 endist ja praegust Kittilä valla juhti. Vallavanem Anna Mäkelä astus ametist tagasi 2014. aastal.

Pärast Kittilä juhtumit võeti Soomes vastu nn Lex Kittilä seadus, mille kohaselt saab võtta vabariigi valitsus üle valla juhtimise olukorras, kus suur osa valla juhtkonnast on segatud kuritegudesse.

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT