NordenBladet — Pärast Hollandis puhkenud mürgiste munade skandaali on tulnud ilmsiks, et Soome pole Hollandist mune toodud, küll aga on Soome jõudnud Hollandist munatooteid, mida on kasutatud toiduainetööstuses. Tolli andmetel on Soome toodud Hollandist mitmeid munatooteid. Näiteks on toodud Soome kuivatatud munakollast ja munavalku albumiini, samuti kuivatatud linnumune, mis sisaldavad ka kanamune, vahendab Yle.

Möödunud nädalal eemaldati Saksamaal, Hollandis ja Belgias müügilt miljoneid kanamune pärast seda, kui Hollandi munadest oli leitud putukamürki fiproniili.

Soome toidu- ja veterinaarameti Evira info kohaselt jõudsid Hollandist pärit munatooted tõenäoliselt toiduainetööstusse. Kui neis toodetes oli fiproniili, siis sattus seda toodetesse väga vähesel määral, ütles Evira toiduainete turvalisuse osakonna juhataja Leena Räsänen. See ei tohiks tarbijale ohtu kujutada, lisas ta.

Möödunud nädalal teatas Soome toll, et Soome pole Hollandist kanamune toodud.

Munatooteid on Hollandist toodud Soome väga vähesel määral. Kõige rohkem on toodud munavalku albumiini – tänavu aasta algul üle 8000 kilo ja möödunud aastal kokku 7000 kilo. Kuivatatud linnumune on toodud aasta algul 1800 kilo ja kuivatatud munakollast toodi 2016. aastal 1600 kilo.

Toodete puhul uuritakse nüüd Soomes, kas need sisaldavad fiproniili ja kas see kujutab ohtu tarbijatele.

Fiproniili kasutatakse muu hulgas koerte ja kasside parasiitide tõrjeks. Seda ei tohi kasutada toiduks tarvitatavatel loomadel, kuna see on mürgine ja võib kahjusada kesknärvisüsteemi ning maksa.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT