NordenBladet — Helsingis jõustub naastrehvide keeld, mis tähendab, et igal pool enam naastrehvidega sõita ei tohi ja politsei valvab selle järele. Helsingi linn võtab kasutusele karmid meetmed õhukvaliteedi ja müra vähendamiseks. Järgmisel kolmel talvel proovitakse naastrehvide keelustamist Lönnrotinkatul, mis kulgeb kesklinnast Lauttasaari suunas.

Naastrehvidega tohib endiselt oma koju sõita, vahendab MTV.

Naastrehvid põhjustavad poole tänavatolmust. Praegu sõidab 70 protsenti Helsingi kesklinna autodest talvisel ajal naastrehvide ja 30 protsenti lamellrehvidega. Eesmärk on kümne aastaga proportsioonid ümber pöörata, ütles Helsingi linna keskkonnainspektor Milla Susi.

Lönnrotinkatu on valitud eksperimentaalseks marsruudiks, sest see on tiheda liiklusega tänav, kus on palju müra ja tänavatolmu. Tänava kasutamiseks on ka alternatiivseid marsruute.

Keeldu jälgib politsei, nagu ka teisi liikluseeskirju, märgib Susi.

Keelust annab märki naastrehvide kasutamist keelav liiklusmärk. Plaanis on laialdaselt anda teada ka rehvivalikute tagajärgedest.

Sude sõnul on nii Stockholmis kui Oslos õnnestunud muuta seni levinud naastrehvide kasutus üldiseks lamellrehvide kasutuseks. Oslos on kehtestatud naastrehvide tasu ja Stockholmis on osal tänavatel naastrehvide kasutamine keelatud.

Naastrehvide kasutajad viitavad rehve valides enamasti liiklusohutusele. Stockholmis ja Oslos pole leitud, et muutunud rehvikultuuriga oleks õnnetused sagenenud.

Avafoto: Helsingi, Soome (NordenBladet)