NordenBladet – Universaalteenuse seadus hakkab kehtima 23. septembril, mis jätab konkurentsiametile teenuse hinna kooskõlastamiseks nädala. Universaalteenuse hind võib aga rakenduda ka tagasiulatuvalt.

President Alar Karis kuulutas universaalteenuse müümiseks vajaliku elektrituruseaduse muudatuse välja esmaspäeval ja seadus jõustub päev peale Riigi Teatajas avaldamist ehk selle nädala reedel.

Universaalteenuse hinna kehtestab konkurentsiamet pärast seaduse jõustumist ja Enefit Poweri hinnataotluse esitamist.

Majandusministeerium on teatanud, et universaalteenuse hind peaks selguma hiljemalt septembri lõpus, aga kui seadus jõustub reedel, jääb enne oktoobri algust konkurentsiametile hinna kooskõlastamiseks vaid nädal.

Sõltumata sellest, mis päeval konkurentsiamet hinna kooskõlastab ja universaalteenusele üle minnakse, rakendatakse seda 1. oktoobrist tagantjärele.

Lisaks Eesti Energiale saab seaduse järgi universaalteenusega elektrit pakkuda 63 elektrimüüjat. Seadus aga ei sätesta universaalteenuse hinda, vaid paneb paika hinnakujunduse põhimõtted.

Tarbijate makstavale lõpphinnale lisandub veel kulukomponente, nagu universaalteenuse müügiga seostuvad elektritootja kulud ja kasum. Seega võib igal müüjal olla oma universaalteenuse hind.

Konkurentsiamet on lubanud teha oma toimingud nii kiiresti kui vähegi võimalik.

Lisaks universaalteenusele hakkavad oktoobris kodutarbijatele kehtima ka riigi automaatsed energiatoetused.

Avafoto: Enefit Green Iru päikeseelektrijaam (NordenBladet)