Nordenbladet – Eestisse jõudis 1400 doosi ahvirõugete vaktsiini Jynneos, mis on mõeldud nakatunute lähikontaktsete immuniseerimiseks. Vaktsiinidest 800 doosi jagatakse haiglatele, kus on tagatud vajalikud säilitustingimused, ning 600 doosi jääb terviseameti lattu, kus neid vastavalt vajadusele väljastatakse, teatas amet.

Eestis vaktsineeritakse üksnes ahvirõugetesse nakatunute lähikontaktseid ehk neid, kes elavad nakatunutega ühe katuse all, on kokku puutunud haige inimese naha, limaskesta ja saastunud esemetega, näiteks riiete, voodiriiete või WC-ga või puutunud kokku nakkusohtliku materjaliga näiteks laboris.

Pärast lähikontakti haige inimesega peaks vaktsiinisüsti tegema nelja päeva jooksul. Kui vaktsiini manustada nelja kuni 14 päeva jooksul pärast lähikontakti, võib see vähendada haiguse sümptomeid, kuid ei pruugi seda ära hoida.

Lähikontaktseteks ei loeta tervishoiu- ja laboritöötajaid, kes kasutasid proovide käitlemisel nõuetekohaseid kaitsevahendid. Reeglina ei loeta lähikontaktseks ka haigestunute töökaaslasi või reisikaaslasi, sest neil puudub nakatunuga lähedane kokkupuude.

Nakkusohtlik periood algab ahvirõugete puhul kaks päeva enne haigussümptomite teket ja kestab, kuni lööve on koorikutega kattunud ning koorikud eemaldunud.

Kolmapäevase seisuga on Eestis ahvirõuged diagnoositud kümnel inimesel. Haigestunud on mehed vanuses 21- 45 aastat, kes olid kõik riskeeriva seksikäitumisega. Haigestunutel tuvastati lööve genitaalide ja kubeme piirkonnas, palavik, lümfisõlmede turse ja lihasvalu. Enamik haigestunutest oli eelnevalt viibinud välisreisil või puututi kokku välismaalt tulnud isikuga.

Euroopas on praeguseks tuvastatud ligikaudu 17 000 haigusjuhtumit ja nende arv kasvab.

Valdaval osal alla 40-aastastest Eesti inimestest ei ole rõugete vastu immuunkaitset ja vaktsineerimine aitab piirata haiguse edasist levikut.

Vaktsineerimisi viiakse läbi Lääne-Tallinna keskhaiglas, Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Tartu Ülikooli kliinikumis, Pärnu haiglas või Ida-Viru keskhaiglas.

Jynneos on kolmanda generatsiooni nõrgestatud elusvaktsiin, mis sisaldab viiruse elusat modifitseeritud vormi “vaccinia Ankara”. Euroopa ravimiameti inimravimite komitee andis soovituse Jynneos vaktsiini ahvirõugete vastu kasutada selle aasta 22. juulil.

Euroopa Komisjon annetab vaktsiini põhimõttel, et suuremas koguses vaktsiine saavad esmalt riigid, kus haigestumine on kõrgem.

Avafoto: Vaktsiin Jynneos (Terviseamet)