Reede, märts 29, 2024

Monthly Archives: detsember 2017

Eesti Kunstiakadeemias kaitsti kaks loomepõhist doktoritööd: uurimistöö kunsti vahenditega

NordenBladet — Jõulude eel kaitsti Eesti Kunstiakadeemias kunsti ja disaini õppekaval kaks loomepõhist doktoritööd, mis visuaal- ja performatiivse kunsti vahenditega uurisid nii autori enese loomingut kui ka selle taustaks olevaid ühiskondlikke nähtuseid. Mõlema autoriks on pikalt tegutsenud ja tuntud tegevkunstnik, kuid kunsti ja teadust on neis põimitud kahel väga erineval moel.

22. detsembril 2017 tuli kaitsmisele Fideelia-Signe Roots’i doktoritöö „Naine kui kangelane“, juhendajateks dr Tiina Ann Kirss ja prof dr Katrin Kivimaa (Eesti Kunstiakadeemia), konsultant Marko Mäetamm. Eelretsensendid: dr Eve Annuk (Eesti Kirjandusmuuseum), dr Margus Ott (Tallinna Ülikool). Oponent: dr Eve Annuk.

Roots võttis oma väitekirjas „Naine kui kangelane“ vaatluse alla soorollid ning küsis, „kuidas saaksime ühiskonnas, mis näeb naisi pigem ohvrirollis, tõlgendada naist kangelasena, vältides tema objektistamist ja üleseksualiseerimist. Väitekiri hõlmab muuhulgas traktoristi, kombaineri ja töökangelase Elmina Otsmani ning kulturisti ja amatsooni Maria Watteli juhtumiuuringuid, mille abil vaadeldakse naise kui kangelase enesereflektsiooni“.

Nendest teemadest võrsusid ka Roots’i kolm isiknäitust ja kaudsemalt enamik tema kunstiloomingust. Doktoritöö kaitsmisel leidis esmakordselt aset performance.

Roots jõudis teemaga “Naistraktorist – poeetiline kangelane” võitjate sekka ka Teaduste Akadeemia korraldatud Eesti noorteadlaste kolme minuti loengute konkursi finaalis 2017 oktoobris.

Doktoritöö täistekst on kättesaadav EKA lõputööde keskkonnas ENTU: https://eka.entu.ee/shared/428856/2tguiIhsY1XhJ4YV2tCTI2MgbOkMkBrdAwMGXOTFDqHfoAVJxaNmxhT2bfoUlosA.

20. detsembril 2017 kaitses Erki Kasemets doktoritöö „Väljaspool tavalist. Pidu, prügi ja polügoonteater”. Tema juhendajad olid dr Juha Varto, dr Aili Aarelaid ja dr Liina Unt. Eelretsensendid: dr Luule Epner (Tallinna Ülikool) ja dr Anu Allas (Eesti Kunstimuuseum). Oponent: dr Luule Epner.

Oma kolme kunstiprojekti kaudu tegeleb Kasemets kunstniku-uurimuses süvitsimineva enesereflektsiooniga, eesmärgiga „tajuda ja kirjeldada autori minataju kooshoidvat horisonti kui kõige laiemat taustsüsteemi“. Brikolaaži meetodil on autor kõigepealt komponeerinud oma etenduskunstiga suhestuvad teosed, kuid väitekirjas loonud sellest endale abivahendi ka loomingu analüüsimise tarbeks.

Kasemets testis väitekirjas niisiis enese loomingu näitel brikolöörliku loome- ja uurimisviisi võimalusi: „Maatriksi abil on võimalik luua erinevaid tõlgenduskooslusi ja näha seal ilmnemas elementidevahelisi seoseid. Tabelikooslusi on võimalik genereerida lõputult ja ringlevalt, tähendused avalduvad igal korral iselaadsete assotsiatsioonidena.“

Doktoritöö täistekst on kättesaadav EKA lõputööde keskkonnas ENTU: https://eka.entu.ee/shared/428855/YrBRPVkzesdFUtIZGeexOMWh0sZhYaY9YlKGAbDlFX5TP1MY4TqEOE59cR4TahHS.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Helena-Reet: Elisheva & Shoshana (E&S) brändi arendus ja intervjuu Buduaarile

NordenBladet – 7. detsembril kirjutasin oma Facebooki lehel, et otsin juba tükk aega tagasi loodud brändile Elisheva & Shoshana (E&S) investorit ja koostööpartnerit. Elisheva & Shoshana kaubamärgi, brändi ja blogi lõin juba aastate eest, et teha midagi koos oma tütarde Estella Elisheva (11) ja Ivanka Shoshana´ga (9).

Kuna olen väga aktiivne Skandinaavia meedias – juhin Skandinaavia TOP10-ne tuntuima meediakontserni hulka kuuluvat viiekeelset ning 17. maal tegutsevat väljaannet NordenBladet (rohkem infot leiate SIIT) ning selle alla kuuluvaid OHMYGOSSIP- lehti, olen oma viiuldajast tütre Estella Elisheva (Instagram: @Estella.Elisheva , Twitter: @EstellaElisheva) manager ning lisaks haldan 8 maailma mõistes suure staari sotsiaalmeedia kontosid – leian tihti, et ei saa ega jõua kõike ise teha, vahel on tarvis osad toimetused edasi delegeerida. Et äri hästi toimiks, ei ole mõtekas kõike 100% ise teha, kontrollida ja otsustada ning kõiki firma ettevõtmisi ja aktsiaid endale hoida. Enamsti jõuab üheskoos kaugemale!

Olen tükk aega mõelnud, et E&S vajaks uut tuult tiibadesse. Tugevat rahasüsti ning ärimaailmas hästi orienteeruvat tugevat kätt. E&S on edukas väike bränd, mida aastaid on reklaamitud, ent täna on minu tiheda ajagraafiku tõttu veidi kõrvale jäetud. Nüüd mõtlesingi, et peaksin leidma endale hingesugulase ja partneri, kellega mul oleks samasugune visioon ning kes sooviks sama palju energiat, aega, raha ja ideid ühisesse ettevõttesse ühise eesmärgi saavutamise nimel paigutada. Otsin kedagi, kes võtaks tegevjuhtimise enda peale, samal ajal kui mina tegeleks loovjuhtimisega. Seega ma ei otsi pelgalt investorit vaid pigem parimat sõpra, kes usuks ja armastaks E&S ideed samuti nagu mina, ning tahaks sama palju panustada. Inimest, kes tunneks äri, kellel oleks ärisoon, kellel oleks visioon, kes näeks minu idees vastastikkust võitu-kasu-tulu, kellele mina koostööpartnerina sümpaatne oleksin ning kes oleks ka niivõrd majanduslikult kindlustatud, et suudaks investeerida ettevõttesse nii raha kui aega. Ning mis põhiline — sooviks luua midagi uut ja tervislikku. Ilma reaalse usuta loodavasse tootesse pole koostöö võimalik!

Kuna mind lähedalt ümbritsevatel inimestel on paljudel tugevad allergiad ning  ülisuur tundlikkus erinevate toodete vastu, tean, kui oluline on loodslik ja ökoloogiline lähenemine. Maailm on täis keemiat ja kemikaale, mida ei tohiks üldse olla! Mina tahaksin seda muuta! Tean, et ma poleks esimene, ning see rõõmustab mind, ent igal inimesel on oma visioon ja omad eelistused – selline turu segment, mida silmas pean on olemas ning ootab tegijat. Tean ka, et selline koostööpartner, kes kõik vajalikud punktid täidaks, on tõenäoliselt haruldus, ent ta on kindlasti olemas ja kui meie teed ristuvad, saab see koostöö väga edukas olema! Tahaksin E&S kaubamärgi all välja anda väga kvaliteetset ja eksklusiivset apteegi hoolduskosmeetikat ning garanteerida ostjale 100%-lise toote puhtuse, mõjuomadused ja kvaliteedi. Tahaksin toota pigem vähe aga väga hästi!

Minu Facebooki väikest hüüatust kajastas lühidalt Soome uudiseid kajastav veebileht Eestinen.fi (vaata SIIT) ning ajakirja Buduaar online leht www.buduaar.ee teeb minuga järgmisel nädalal sellest ülevaatliku intervjuu, kus räägin E&S brändist ning investori otsingutest lähemalt! Püsige lainel! Kel tõsine huvi Elisheva & Shoshana brändi poolt loodava kosmeetikasarja vastu, palun võtke minuga ühendust: info@nordenbladet.com.

Päikest,
Helena-Reet

 

Helena-Reet: Ürituste kalender 2018 ning 2019. aasta eduka naise kalendermärkmiku idee!

NordenBladet – Ostsin täna endale uue kalender-märkmiku “2018” ning muigasin omaette, et mu märkmikud muutuvad aasta-aastalt aina suuremaks. Kunagi mõtlesin, et milleks küll inimestele märkmikud, mis on 2x A4 suuruses, mis kuvavad hiiglaslikult kogu nädalat, täna aga mõtlen, et just sellist oleks mulle vaja. Sain veidi väiksema (ent siiski hiiglasliku!) ning püüan 2018 sellega toime tulla. Mulle meeldib, kui kõik oluline on tindiga mustvalgel kirjas – selle koha pealt olen väga vanamoodne – mulle meeldib näha asju paberil. Mulle meedlib kui saan kiirelt soperdada vajalikke märkmeid, keerata lehti, kuulda lehekrõbinat.

Märkmik on minu suur sõber! Mulle kohe meeldib oma märkmik – ilus ja suur roheliste nahkkaantega mahukas sõber. Kõik mis vaja hoiab meeles! hahaa… Kulutasin mitu tundi, et kõikide erinevate lahtiste lehetükkide ja -nurkade peal olevad märkmed õigesse kohta üle kirjutada ning vana märkmiku olulisemad asjad ümber kopeerida. Ent nüüd see on tehtud ning ülevaade järgmisest aastast silme ees. Seoses märkmikuga tekkis mul mitu mõtet:

1. Kuna NordenBladet´i keskmine lugeaja on 45+ aastane jõukas ja edukas Skandinaavia naine ja OHMYGOSSIP-lehtede keskmine lugeja 32-48 aastane kõrgharidusega seiklushimuline naine, siis järgmine aasta tahaks välja tulla spetsiaalse äri- ja reisihimulise naise aastakalendriga. See võiks olla mahukas, soliidne, kvaliteetne ja usaldusväärne infot täis sõber 2019. aastaks! Mul on väga palju põnevaid ideid, mida siiani mitte ükski maailma kalendermärkmik ei sisalda!
2. Viia läbi NordenBladet lehtede kokku Skandinaavia ürituste korraldajad ja lugejad. Töötan praegu NordenBladet.com lehel välja süsteemi, kuidas seda efektiivselt korraldada. Kui teil tekib häid ideid ja soovitusi, siis kirjutage mulle, sest teie arvamus, armsad lugejad, on minu jaoks kõige tähtsam selle koostamisel!

Olen oma ajagraafiku väga tihedalt planeerinud, mõne koha peal isegi topelt, nii et pean otsustama, mille kasuks valin või siis delegeerima oma kohustusi kellelegi teisele. NordenBladet ja OHMYGOSSIP- lehed osalevad regulaarselt väga paljudel ülemaailmsetel messidel ja konverentsidel ning kuna teeme koostööd väga paljude turismibüroode ja turismiministeeriumitega ning kajastame erinevaid maid ja nende kultuurisündmusi, siis väga suure osa ajast reisime. Lisaks välisreiside kajastamisele hõivab suure osa minu isiklikust kalendrist tööreisid Eesti-Soome-Rootsi vahet – palju on kohtumisi koostööpartnerite ja reklaamiklientidega.

Lisaks NordenBladet´ile ja OHMYGOSSIP- lehtedele  haldan 8 maailma mõistes suure avaliku elu tegelase sotsiaalmeediat + oma teiste veebide/projektide sotsiaalmeediat ja oma andeka viiuldajast tütre Estella Elisheva sotsiaalmeediat, esinemisgraafikut ning koostöid – kõik see võtab palju aega, tööd, nuputamist ja paremate lahenduste otsimist. Ning kõike seda ei suudaks ma teha, kui mul poleks korralikku märkmikku. Minu ostetud märkmik on küll hea — aga mul on mõte, mis teeks üheks märkmikust ideaalse märkmiku!!! — siiani pole ma sellist ühestki maailma otsast veel leidnud! Öeldakse, et head ideed sünnivad töö ja asjade arengu käigus ning see on tõsi!

No ja siis veel kodu, majapidemine ning muud tegemised ja tähtpäevad. Nii lahe, tunnen kuidas elu keeb ja igas päevas on midagi uut ja huvitavat! Paljud päevad sisaldavad mu enda koostatud to-do liste, mis tuletavad meelde, et alustaksin uusi läbirääkimisi-koostöid ning püüaksin luua uusi kontakte! Alates 2017.aastast olen NordenBladet´i; OHMYGOSSIPi ja OHMYGOSSIPteen´i tegemistesse pühendanud ka Estella Elisheva, kes on käinud minuga kaasas pressireisidel, workshop´idel ning messidel  – ta on väga asjalik ja ma tahan, et ta näeb juba maast madalast, mis maailmas toimub. Kuigi ta on vaid 11-aastane, on paljud tema ettepanekud olnud väga head ning edukad ning talle endale silmaringi avardavad. Seega plaanin ka tema 2018. aastasse mitmeid ühiskomandeeringuid, messe ja välisreise lisaks viiuliesinemistele.

Olgu me 2018 aasta “märkmikud” täis põnevaid sündmusi ja saavutusi ning saagu mu idee ideaalsest aktiivse ja eduka naise märkmikust 2019.aastaks teoks!

Kallistan!

Soomes korraldatakse IT-kiirkursusi ja paljud õppijad on naised

NordenBladet — Soomes on hakatud Rootsi eeskujul korraldama IT-ala kiirkursusi, kus IT-konsultandiks saadakse 12 nädala jooksul. Kursused on erakordsed selle poolest, et kõik õpilased pääsesid pärast kursuse läbimist tööle. Kursuse jooksul õpetatakse programmeerimist. Koolitus on õpilaste jaoks tasuta ning igale õppurile tagatakse töökoht, vahendab Helsingin Sanomat.

Koolitusprogramm on pärit Rootsist, kus nõnda on koolitatud välja sadu programmeerijaid. Koolitusel osalejatel polnud varasemat programmeerimise kogemust, aga nad soovisid vahetada eriala.

Erakordne oli ka see, et pooled koolituse läbinutest olid naised. Rootsis näiteks oli 300 kursuse läbinu hulgas vaid 8 naist.

Õppurid lähevad nüüd koolituse partnerfirmadesse tööle vähemalt aastaks. Tuleval aastal on kavas õpilaste arvu viiekordistada, ehk ette valmistada 100 uut programmeerijat. Praegu otsitakse huvilisi kooli veebilehe kaudu.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Soomes kinnitati töötuskindlustusmaksed 2018. aastaks

NordenBladet — Soome presidendi otsusega kinnitati töötuskindlustusmaksete seadus 2018. aastaks. Töötajatele on makse järgmisel aastal 1,90 protsenti palgast ja tööandjale 0,65 protsenti palgast. Kui palgasumma ületab 2 083 500 eurot, on töötuskindlustusmakse 2,60 protsenti palgast.

Ettevõtete osanikest palgasaajate töötuskindlustusmakse on 0,92 protsenti (2017. aastal 0,7 protsenti) palgast ja osanike eest makstav tööandja töötuskindlustusmakse on 0,65 protsenti (2017. aastal 0,80 protsenti) palgast.

Riigiettevõtted maksavad töötuskindlustusmaksu 0,65 protsenti ettevõtluses makstavate palkade kogusummast, kui palgasumma on kuni 2 083 500 eurot. Üle selle makstavate palkade puhul on töötuskindlustusmakse 1,54 protsenti palgast.

Ülikoolide töötuskindlustusmakse on 0,65 protsenti (2017. aastal 0,80 protsenti) palgast, kui palgasumma on kuni 2 083 500 eurot. Üle selle palkade puhul on töötuskindlustusmakse 1,81 protsenti (2017. aastal 2,33 protsenti) palgast.

Töötuskindlustusmaksed määratakse üheks kalendriaastaks.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT