Teisipäev, märts 19, 2024

Monthly Archives: september 2017

Rootsis oli suur neonatside meeleavaldus

NordenBladet — Rootsis Göteborgis oli (30.sept) suur neonatside meeleavaldus, mida oli maha surumas ligi tuhat politseinikku. Politseinikud saabusid kohale üle terve Rootsi. Meeleavalduse käigus võeti kinni Rootsi neonatside juht Simon Lindberg, vahendab Expressen.

Kohal olid ka natside-vastased vägivaldsed vasakpoolsed protesteerijad, kes loopisid politseinikke kividega. Politsei eesmärk oli hoida pooled üksteisest lahus. Üks politseinik sai vigastada.

Kokku oli tänavatel ligi 10 000 meeleavaldajat. Lisaks Rootsile oli inimesi tulnud kohale Soomest, Taanist, Norrast ja Saksamaalt, vahendab Aftonbladet.

Politsei arreteeris 35 inimest ja lisaks nabiti kinni veel ligi 60 demonstranti.

Rootsi neonatsid on koondunud ühendusse Nordfront (Põhjala vastupanurinne).

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Riigikogu võttis vastu loomade avalikku näitamist reguleeriva seaduse

NordenBladet — Riigikogu võttis vastu loomakaitseseaduse muutmise seaduse, millega täpsustatakse, milliseid loomi tohib kasutada loomanäitusel, -võistlusel, -laadal, -oksjonil või muul loomade kokkutoomisega seotud avalikul üritusel.

Seaduse järgi on loomade avalikul näitamisel lubatud kasutada tehistingimustes sündinud looma, kelle liigiomased käitumisharjumused või eluviis seda ilma looma tervist kahjustamata võimaldavad. Nende looma- ja alamliikide loetelu, keda on lubatud loomanäitusel, -võistlusel, -laadal, -oksjonil või loomade kokkutoomisega seotud muul avalikul üritusel kasutada, kehtestab valdkonna eest vastutav minister. See regulatsioon ei laiene tegevusloaga loomaaedadele. Peale loomade heaolu ja tervise kaitsmise on seaduse eesmärk ennetada avalikul üritusel, sh tsirkuses, loomadega seotud õnnetuste ohtu ning vältida inimestel, eriti lastel, tsirkuseetenduse käigus nähtud loomade mitte liigiomasest käitumisest tulenevaid võimalikke väärarusaamu loomade käitumise kohta vabas looduses.

Valitsuse algatatud loomakaitseseaduse muutmise seaduse (445 SE) poolt hääletas 83 saadikut ja erapooletuid saadikuid oli üks.

Riigikogu võttis vastu kolm otsust:

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esitatud Riigikogu otsusega „Riigikogu otsuse „Korruptsioonivastase erikomisjoni moodustamine” muutmine” (501 OE) nimetatakse erikomisjoni liikmeks Kalle Muuli asemele Mart Nutt.

Otsuse poolt hääletas 70 saadikut.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esitatud Riigikogu otsusega „Riigikogu otsuse „Riigikogu probleemkomisjoni moodustamine rahvastikukriisi lahendamiseks” muutmine” (502 OE) nimetatakse probleemkomisjoni liikmeks Helir-Valdor Seederi asemele Maire Aunaste.

Otsuse poolt hääletas 78 saadikut.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esitatud Riigikogu otsusega „Riigikogu otsuse „Riigikogu probleemkomisjoni moodustamine riigireformi arengusuundade väljatöötamiseks” muutmine” (503 OE) nimetatakse probleemkomisjoni asendusliikmeks Siim Valmar Kiisleri asemele Marko Pomerants.

Otsuse poolt hääletas 69 saadikut.

Riigikogu menetlusest langes välja üks eelnõu:

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud koolieelse lasteasutuse seaduse § 27 muutmise seaduse eelnõu (478 SE) oleks piiranud lasteaia kohatasude ülempiiri nii, et vanemate kaetav osa tasust ühe lapse kohta ei ületaks kümmet protsenti palga alammäärast.

Juhtivkomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 69 ja vastu oli viis saadikut. Seega langes eelnõu menetlusest välja.

Läbirääkimistel võtsid sõna Krista Aru Vabaerakonna fraktsioonist ja Heljo Pikhof Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonist.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Riigikogus on tähelepanu keskmes täielik üleminek taastuvenergiale

NordenBladet — Riigikogu keskkonnakomisjoni ja Euroopa Taastuvenergiaallikate Foorumi (EUFORES) koostöös on täna 17. parlamentidevaheline konverents, mille teemaks on taastuvenergia ja energiatõhusus. Teema käsitlemisel keskendutakse Läänemere regiooni energiaalasele koostööle.

Keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra peab konverentsi korraldamist ja sellel arutatavaid keskkonnaalaseid teemasid oluliseks. „Taastuvenergia kasutamine tagab keskkonna puhtuse, soodustab majanduse jätkusuutlikku arengut ja märgib olulist rolli elanikkonnale elukeskkonna tingimuste parandamise kaudu,“ ütles Vakra. Ta lisas, et kui viiakse ellu taastuvenergia arendamise programmis ettenähtud meetmed, siis annab see võimaluse lõpetada põlevkivi kasutamine, mis tekitab orienteeruvalt 70 protsenti CO2 heitmetest, aga ka 80 protsenti kõigist toodetavatest jäätmetest ja millel on umbes 80 protsendiline mõju kogu Eesti veekasutusele.

Riigikogu konverentsisaalis toimuval konverentsil esinevad EUFORES-i president Claude Turmes, asepresident Theresa Griffin, peasekretär Jan Geiss ja rida rahvusvaheliselt tunnustatud taastuvenergia spetsialiste ja energeetikaettevõtete juhte. Kõne all on energeetikaalane rahvusvaheline koostöö, samuti tuuleenergia, päikeseenergia, biomassi  ja biogaasi kasutamine energiatootmises. Eesti energiamajanduse olukorra ja arenguperspektiivide kohta teevad ettekanded Martin Kruus (4 Energia) ja Taavi Veskimägi (Elering).

Paneeldiskussiooni energiamajanduse ja transpordisüsteemi digitaliseerimise kohta juhib Euroopa Parlamendi saadik Kaja Kallas.

Konverentsisaalis kell 9 algavast kohtumisest on veebiülekanne. Üritus toimub inglise keeles.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Rahanduskomisjon alustas tuleva aasta riigieelarve menetlemist

NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjoni istungi alustati 2018. aasta riigieelarve seaduse eelnõu (521 SE) menetlemist. Kõigepealt kuulati ära rahandusminister Toomas Tõniste selgitused.

Rahanduskomisjoni esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul on kavas eelnõu menetluse käigus laiapõhjaline arutelu koos ministeeriumide esindajatega,  samuti on kavas põhjalikult analüüsida kõiki ekspertide esitatud seisukohti.  Tuleva aasta eelarve arvestab 3.3 protsendilise majanduskasvuga ja kavandab selle 0,25 protsendilise miinusega. Tänasel komisjoni istungil olid kesksed kõneained majanduse stimuleerimine ja eelarve defitsiit.

„Rahanduskomisjon on kavandanud kohtumised Eesti Panga ja Eelarvenõukogu esindajatega oktoobris, et kuulata ära nende seisukohad tuleva aasta eelarve kohta. Nimetatud asutused on teatavasti juhtinud tähelepanu vajadusele  tasakaalus eelarve järele,“ ütles Stalnuhhin.

Tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõu järgi on eelarve kulude ja investeeringute maht 10,58 miljardit eurot ja tulude maht 10,33 miljardit eurot. Kulud kasvavad 2017. aastaga võrreldes 922 miljoni euro võrra ehk 9,5 protsenti, tulud kasvavad 986 miljoni euro võrra ehk 10,6 protsenti.

Eelarvest rahastatavad tegevused toetavad valitsuse riigi eelarvestrateegias määratud nelja prioriteeti: edendada Eesti majanduskasvu, suurendada Eesti rahvaarvu, tugevdada julgeolekut ning suurendada ühiskondlikku heaolu ja sidusust.

Rahanduskomisjon otsustas saata tuleva aasta riigieelarve eelnõu (521 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimeseks lugemiseks 18. oktoobril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Noor viiuldaja Estella Elisheva: Eesti teatrid on väga heal tasemel

OHMYGOSSIP – Estella Elisheva on 11-aastane tüdruk Tallinnast, kes teab juba täna, et tulevikus saab temast just viiuldaja. “Armastan väga muusikat, eriti klassikalist muusikat,” räägib Tallinna Juudi Koolis õppiv noor muusikasõber OHMYGOSSIPteen´ile.

“Tahaksin suurena saada kas viiuldajaks või ooperilauljaks, või mõlemaks. Mulle meeldiks olla nii soolo-artist kui esineda koos orkestriga. Aga hetkel olen alles noor ja need on suured tulevikuplaanid. Mulle meeldib harjutada, vahel mu sõbrad ei saa aru, miks ma õue ei taha tulla, aga see on sellepärast, et ma harjutan.”

Estella Elisheva on mitmekülgne tüdruk ning lisaks viiulile on tal ka mitmed teised hobid. “Mul on tegelikult palju hobisid. Mulle meeldib ka laulda ja ma käin aastaid võistlustantsus. Ja kui ma laulan, siis kõige meelsamini ooperit. Mu hääleulatus on ilma pingutamata päris suur ja läheb päris kõrgele välja. Näiteks Ooperifantoomi saan laulda kuni viimase noodini. Aga see on harjutamise asi, ma pole häälega korralikku trenni teinud, ainult vahel kodus enda lõbuks. Samuti meeldib mulle kunst, joonistamine ja teater! Viimane on Eestis väga heal tasemel. Nii Tartu kui Tallinna teatrites käivad maailmakuulsad artistid esinemas ja see on väga nauditav. Vahel teen koolist poppi, et teatrisse minna või ise viiulit harjutada. Ootan väga, et saaks kevadel Vanemuises taas ooperit “Carmen” näha. Ooperifantoomi vaatamisest ma ka ei väsiks!”

Estella Elisheva, kes on andnud juba ka mitmeid pisi-kontserte ütleb, et tõsist kontserti ta enne muusikakooli lõppu ei kavatse anda. “Ma postitan enda viiulimängust Instagrami, YouTube´i, Facebooki ning Twitterisse lugusid ning mul on hea meel, et päris paljudele inimestele see meeldib, aga ise ma tunnen, et arenemisruumi on ikka väga väga palju. 11-aastase kohta olen ehk ok, aga ma tahan mängida tuntud klassikute muusikat nii, et nad hauas ringi ei peaks pöörama,” naerab Estella Elisheva.

https://www.instagram.com/p/BZeDwljD5WF/?taken-by=estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/BYlcxNlDVmi/?taken-by=estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/BX3KZXjjv_d/?taken-by=estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/BYVj3UjjA1D/?taken-by=estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/BXsgR9MDMPc/?taken-by=estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/BYiT3YRjhyd/?taken-by=estella.elisheva

Fotod: Erakogu
Allikas: Ohmygossip.ee