Laupäev, aprill 20, 2024

Monthly Archives: detsember 2013

Eesti disainerid osalesid Ida-Euroopa suurima moetudengite konkursi Russkii Siluett finaalis

OHMYGOSSIP — Eesti Kunstiakadeemia vilistlased osalesid Moskvas Ida-Euroopa suurimal tudengitele suunatud moekonkursil Russkii Siluett, kus pääsesid ka finaali. Ligi 4000 konkursi eelvoorust osalenud tööst valiti lõppfinaali 66 kollektsiooni, seal hulgas kahe Eesti noore disaineri, Hanna Haring’i ja Laivi Suurvälja kollektsioonid.

Rahvakalender: Nigulapäev

Talvine nigulapäev on üks vana kalendri aegadest säilinud pühadest, mida on tähistanud õigeusklikud Ida- ja Kagu-Eesti äärealadel. Seal on nigulapäeva peetud talve alguseks. Vana kalendri järgi langes nigulapäev 19. detsembri kanti, talve alguse lähedale. Rahvakalendris on see püha olnud 19. sajandi lõpul üpris tundmatu. Eeskätt on teatud seda kui ilmade külmenemise tähist ja mäletatud vanasõna, et Siim (simunapäev, 28. oktoober) tegi sillad, Nigul needib need kinni. Setumaal on Nigula nimekuju Mikul.

Rahvakalender: Andresepäevast (30. november) algas advendiaeg

Andresepäevast algab advendiaeg, mis tõusis oluliseks just 20. sajandi teisel poolel. Advendiajaks valmistati lastele erilisi riidest või paberist advendikalendreid, kus iga päev oli võimalik avada uus aken või tasku ja leida selle tagant/alt mänguasi või maiustus. Kui vabrikukalendrid olid varem nende laste eelis, kelle vanemad käisid välismaal, siis viimastel kümnenditel on igaüks saanud poest osta kommide või küpsistega kalendreid.