NordenBladet — Koroonaviirus on mõjutanud ka jäätmekäitulust. Uus juhend näeb ette pabertaskurätikute panemist kuivade segajäätmete hulka. Seni võis taskurätikud panna biojäätmete hulka. Tegemist on ettevaatusabinõuga, kuna pole teada, kuidas koroonaviirus levib. Põhimõte on selline, et parem karta kui kahetseda. Lisaks võivad loomad rohkem edasi kanda biojäätmeid kui tavalisi, vahendab Yle.

Ninarätikuid peetakse viirusepommideks ning on parem, kui nad pannakse segajäätmete hulka, mille puhul pannakse kotid korralikult kinni. Mitmel pool Soomes pole siiani saanud panna taskurätikuid biojäätmete hulka.

Need, kes on haigestunud, peavad oma prügikoti korralikult kinni suduma ja viima välja konteinerisse. Koti korralik sulgemine on oluline, kuna pole teada, kuidas viirus levib. Kottide sulgemisega hoitakse jäätmefirmade töötajaid, kes käivad konteinereid tühjendamas.

Lõuna-Karjalas soovitatakse viirusehaigetel tühjendada oma prügikasti korra päevas. Väljas seisva konteineri tühjendamisel pole vaja muutusi teha. Kui paljud on kodutööl, siis täituvad konteinerid kiiremini. Siis võib tühjendused teha tihedamini.

Jäätmefirmades epideemia ajal konteinereid ei pesta. Muidu pestakse nii bio- kui segajäätmete konteinereid. Nüüd jäetakse pesu ära, kuna see võib nakkust levitada. Kui konteinereid veega pestakse, võivad töötajad saada nakkuse. Praegu peetakse nakkuse edasi kandumise võimalust jäätmete kaudu vähetõenäoliseks, aga ollakse valmis jäätmekäitluse elus hoidmiseks ka epideemia ajal. Uued jäätmekäituluse juhised on jõus niikaua, kuni koroonaviiruse epideemia kestab.