NordenBladet — Euroopa statistikavõistluse 2020. aasta Eesti vooru lõpptulemused selgusid 10. märtsil. Vanemas vanuserühmas võidutses Viljandi gümnaasium, nooremas Tartu Veeriku kool.

Eesti riigisisesel võistlusel tuli vanemas rühmas võitjaks Viljandi gümnaasiumi võistkond Numbritaat, teist ja kolmandat kohta jagasid Hugo Treffneri gümnaasiumi võistkond Nemo ning Narva Pähklimäe gümnaasiumi võistkond Merkintä, kes kogusid võrdselt punkte. Nooremas rühmas võitis Tartu Veeriku kooli võistkond Veeriku_9, teise koha saavutas Tallinna Reaalkooli võistkond Fresiito ja kolmanda koha Lüganuse kooli võistkond Mamika.

Kummagi vanuserühma kolm parimat võistkonda ja nende juhendajad saavad auhinna. Neil on ka võimalus osaleda võistluse Euroopa-voorus. Sinna on vaja esitada lühike inglisekeelne video, mis selgitab mõnd statistikamõistet või -teemat. Videod pannakse rahvahääletusele, mis selgitab välja kummagi vanuserühma kaks enim hääli kogunud võistkonda, kes esindavad Eestit Euroopa võistlusvoorus.

Euroopa Liidu statistikaameti Eurostat eestvedamisel toimub ka sel õppeaastal 17 riigis Euroopa statistikavõistlus, kus osaleb üle 17 000 õpilase. Eesti riigisisene võistlus koosnes kahest voorust. Esimeses tuli lahendada kolm testi veebis, teise vooru pääsenud võistkonnad tegid ka statistilise uurimuse.

Eestis registreerus 139 võistkonda ja ligi 400 õpilast. Vanemas vanuserühmas (umbes 16–18-aastased) asus esimese vooru veebiteste lahendama 69 võistkonda ja nooremas (umbes 14–16-aastased) 70 võistkonda. Teise vooru pääses kummastki vanuserühmast 34 võistkonda.

Statistikavõistluse eesmärk on äratada õpilastes huvi statistika vastu ja julgustada õpetajaid kasutama õppetöös uusi materjale. Võistlusega näidatakse nii statistika seost igapäevaeluga kui ka selle tähtsust ühiskonnas. Eestis korraldavad võistlust statistikaamet, haridus- ja teadusministeerium, SA Innove ja Tartu ülikool. Võistluse kohta leiab lisainfot statistikaameti võistluse veebilehelt ja statistikavõistluse rahvusvaheliselt veebilehelt.

Statistikaamet soovib kõigile võitjatele palju õnne ja tänab osalemise eest nii õpilasi kui ka nende juhendajaid!

Euroopa statistikavõistlus

Allikas: Eesti Statistikaamet
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT