NordenBladet — Riigikogu õiguskomisjoni aseesimees Toomas Kivimägi ütles parlamendis, et eile heaks kiidetud Äriseadustiku muudatustega saavad Eesti ettevõtjad lihtsamini kaasata väliskapitali ja nii paraneb meie konkurentsivõime.

„Kõik maailma riigid võistlevad omavahel kapitali pärast. Tegemist on osa võõrandamise vorminõuete leevendamisega, kus notariaalne vorminõue pole teatud juhtudel enam kohustuslik. Just seni kehtinud ranged vorminõuded on iduettevõtjate sõnutsi probleemiks kapitali kaasamisel,” ütles Kivimägi Reformierakonna fraktsiooni nimel kõneledes.

Kivimägi sõnul kaasavad Eestis tegutsevad iduettevõtjad aastas väliskapitali ligi 300 miljonit eurot, mis meie kapitalituru suurust silmas pidades on igati arvestatav summa.

“Tänase seadusemuudatusega oleme loonud olulise eelduse, et iduettevõtjad ei pea kapitali kaasamise keerukuse tõttu kolima oma ettevõtteid naaberriikidesse. Viimane oleks oluline kahju Eesti kapitaliturule, majandusele tervikuna, aga ka riigieelarvele,” märkis Kivimägi.

Ta lisas, et vorminõuete leevenemisega kaasnevat mõningast riski õiguskindlusele leevendab eelnõu säte, et täna kehtivast notariaalsest vorminõudest saab osaühing loobuda üksnes siis, kui eranditult kõik osaühingu osanikud on sellega nõus. Lisaks on kehtestatud osakapitali miinimumnõue, mis on kümme tuhat eurot.

“Usun, et vastuvõetud seadusest saab üks nominente aasta ettevõtjasõbralikuma seaduse tiitli väljaselgitamisel,” lõpetas Kivimägi.

 

Allikas: Eesti Riigikogu