NordenBladet — Riigikogu liige Aivar Sõerd küsis tänases infotunnis rahandusminister Martin Helmelt, milliseid muudatusi on valitsusel kavas teha maksupoliitikas, et rohkem inimesi saaks kasutada maksuvaba tulu.

Sõerd ütles, et selline maksusüsteem, mis paar aastat tagasi sisse viidi, ei sobi enam olukorras, kus palgad ja sissetulekud kiiresti kasvavad. Tema sõnul tähendab kehtiv maksusüsteem, et järjest rohkem inimesi jõuab oma tuludega sinnamaale, et nad ei saa kasutada maksuvaba tulu.

Rahandusminister Martin Helme sõnul räägib see, et inimeste sissetulekud on väga kiiresti kasvanud sellest, et loodud maksusüsteem annab soodustust väikesepalgalistele inimestele.

„Maksusoodustust sellisel kujul nad tõepoolest enam ei saa, aga kui me küsime, kas nende elu on paremaks läinud, siis vastus on: on küll läinud paremaks,“ rääkis Helme.

Helme ei näe enda sõnul varianti, et valitsus praegu kehtivat maksusüsteemi põhimõtteliselt lähiaastatel muutma hakkaks. Ta meenutas, et kui valitsuskoalitsioon kokku pandi, siis lepiti kokku ka maksurahus ning et suuri maksureforme selle valitsuse ajal ette ei võeta. Ta lisas, et tervitab maksudebatti, mis tegeleb sisuliste argumentidega ja vastuste otsimisega, kuid pidas seda järgmiste Riigikogu valmiste teemaks.

Rahandusminister vastas veel Katri Raigi küsimusele põlevkivisektori kohta.

Siseminister Mart Helme, kes osales tänases infotunnis peaministri ülesannetes, vastas Taavi Rõivase küsimusele poliitilise kultuuri kohta. Samuti vastas ta Indrek Saare küsimusele omastehooldusest, Keit Pentus-Rosimannuse küsimusele maksuvigade likvideerimisest, Heljo Pikhofi küsimusele laste vaimse tervise kaitse ning Jaak Juske küsimusele noorte kohta.

Kultuuriminister Tõnis Lukas vastas Kalvi Kõva küsimusele Rally Estonia kohta, Eerik-Niiles Krossi küsimusele eesti keelest, Liina Kersna küsimusele Krabi kooli sulgemise kohta ning Annely Akkermanni küsimusele vaimse kultuuripärandi hoidmise kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu