NordenBladet — Kolmeliikmeline lapsega pere säästab poeskäikude arvelt nii palju, et saab käia kaks korda aastas puhkamas, Lapimaal ja Abu Dhabis. Kesk-Soomes elav 32-aastane pereema Essi räägib, et pole viimase aasta jooksul poodi oma jalga tõstnud. Ta ei higista poe kassajärjekorras, paks jope seljas, vaid tellib ostud otse koju: Prismast, Citymarketist või K-Supermarketist üks kord nädalas, vahendab Iltalehti.

Pere hakkas raha üle täpsemat arvestust pidama 2016. aastal, kui otsustati kulutada toidu peale 3,5 eurot päevas. Enne seda käidi toidupoes iga päev, osteti sealt midagi, tehti midagi süüa ja sellele lisaks käidi palju väljas söömas. Ainuüksi toidupoodides kulus tookord kahel inimesed 630 eurot kuus. Praegu neelaks kolmeliikmeline pere sellise eluviisi juures märksa enam raha.

Toidupoest tellimist on nad praktiseerinud nüüd poolteist aastat, seda altes aasta ja kaheksa kuu vanuse lapse sünnist peale. Kolmeliikmelise pere üks tellimus maksab 150 eurot. Transport on 13 eurot ja 10 eurot läheb mähkmete peale. Lisaks on ostude hulgas kosmeetikat. Pere toitub tervislikult, tarvitab mahetooteid ja seetõttu on kulud veidi suuremad.

Hommikuks teeb naine omale ise smuutit ja küpsetab muna, õhtuooteks sööb putru marjadega. Kui pereema töötab kodust, siis teeb toiduks midagi sellest, mis on külmkappi jäänud. Pere toidu eelarve on 500-600 eurot kuus ja sellega on ilusti hakkama saadud. Pere toitub tervislikult ja kõik toidud tehakse ise.

Lõunaks sööb pere näiteks lõhe-kaera hautist, kanavardaid ja nuudlisalatit, kapsahautist ja kalapulki. Retseptid on valitud sellised, et toit saaks kiiresti valmis. Varem oli naine väga huvitatud eri toitude proovimisest, aga kui laps sündis, siis ta enam ei eksperimenteeri, vaid läheb kindla peale välja. Reedeti on gurmee-päev, mil süüakse pitsat ja tortillasid ning pereema joob kolme eurost kombucha-jooki.

Pere tellib korraga suure hulga toitu ja valmistab palju korraga, et jätkuks mitmeks päevaks. Kui ise poodi ei lähe, siis mingeid emotsiooni-oste ei ole. Kui käiks ise poes iga päev, siis ostaks alustuseks midagi süüa endale ja lapsele.

Tänu kokkuhoiule toidu arvelt on pere saanud käia reisimas Abu Dhabis ning Lapimaal. Abu Dhabi reis maksis 2000 eurot. Lisaks välismaale käiakse Soomes spaades ja Lapimaal. Lisaks säästab pereema igas kuus pensioni jaoks 100 eurot ja iga kaardimakse pealt läheb automaatselt kaks eurot säästukontole. Kolme kuuga on kaardimaksete pealt kogunenud 106 eurot. Nõnda saab säästa peaaegu märkamatult.

Aastal 2020 on pere eesmärk säästa 10 000 eurot ja maksta ära autolaen. Säästma innustabki mingi eesmärk. See inspireerib ja kui eesmärk täitub, siis tõstab see tuju. Pärast autolaenu maksmist hakatakse raha koguma teise korteri ostmiseks.

Pere kolis oma majja aasta tagasi ja see on sisustatud vanade mööbliesemete ja tekstiilidega. Näiteks vanad kardinad tehti nii ringi, et need sobivad uude koju. Lapse asjad ja riided on ostetud samuti kasutatuna.

Poest kauba koju tellimisena on säästetud nii raha, aega kui närve. Kui minna poodi koos lapsega, siis on see üsna tülikas ja närvesööv. Poes käimine võtab aega mitu tundi. Samuti kuluks aega ostunimekirja koostamise peale. Koju tellides jäävad aga kaubad suures osas samaks.

Kolme tunni asemel, mis kuluks nädalas poes käimise peale, kulub koju tellimise peale nädalas ainult tund aega. Kaks tundi nädalas teeb 104 tundi aastas ja seda aega saab millekski muuks kasutada. Selle asemel, et poes higistada, saab rohkem koos perega olla.