NordenBladet — Uus soomlaste leiutis tapab 99,9 protsenti hambaauke tekitavatest bakteritest. Uus asi ei asenda hambaharja, aga täiendab seda. Ravi näeb välja selline, et kõigepealt hoitakse suus erilist suuvett ja siis pannakse suhu valgusseade. Süsteem tuleb peatselt müügile, vahendab Iltalehti.

Uus süsteem aitab hambaid paremini puhastada. Kõigepealt lahustatakse vees tablett. Siis võetakse lahust suhu ja hoitakse seal pool minutit. Suuvesi sisaldab valgustundlikku ainet, mis kinnitub hambakatu külge.

Seejärel pannakse suhu valgusaktivaator, suletakse suu ja lastakse seadmel teha tööd kümne minuti vältel. Suhu pandava seadme punane valgus aktiveerib hammaste pinnal oleva valgusaine. Nõnda tekib baktereid hävitav reaktsioon.

Samal ajal suurendab seadme sinine antibakteriaalne valgus punase valguse mõju. Pärast seda pestakse hambad nagu tavaliselt. See süsteem tapab 99,9 protsenti kahjulikest bakteritest, kinnitab Aalto ülikooli teadlane Sakari Nikinmaa. Ta on ühtlasi seadmeid valmistava ettevõtte Koite Health juht.

Seadmest on abi eelkõige neile, kel on suus väga aktiivsed bakterid, kroonilised haigused või näiteks reumaga seotud raskused hammaste eest hoolitsemisel. Sellest seadmest on abi ka vähihaigetele ja lastele, kelle hambad on tundlikumad. Süsteemist on abi kõigile, aga eriti neile, kelle hammastesse tekivad kõigele vaatamata augud.

Süsteemi soovitatakse kodus kasutada vähemalt kahel korral nädalas, aga seda võib kasutada ka iga päev. Süsteem ei asenda hammaste harjamist, vaid täiendab seda. Lisaks soovitatakse ka seadme kasutajatele käia hambaarsti juures vähemalt korra iga kahe aasta tagant.

Seadme hind on ligi 249 eurot. Kergesti puhastatavat seadet võib kasutada kasvõi terve pere. Kümme tabletti maksab 9,9 eurot.

Foto: Pexels