Investeerimispankur ja Estonian Airi nõukogu esimees Joakim Helenius (53) leiab, et kuna Tallinna osa Eesti majandusest on niivõrd suur, võib nimetada Eestit linnriigiks. “Eesti on majanduslikult CityState, linnriik,” vastab Helenius ajalehe The Baltic Guide küsimusele, mis on Eesti bränd.

“Tallinna osa kogu riigi majandusest on suur. Pikemas perspektiivis tuleks mõelda, kuidas arendada kogu riiki. Kas on mõtet linnastumist takistada? See lisab tootlikkust, kuid puudutab tugevalt rahvustunnet ja kultuuri. See on tundeküsimus,” arutleb Helenius.

Majandusteadlase haridusega tippjuht leiab, et Tallinnast väljapoole jäävale riigi osale tuleks leida mingi ülesanne, kuigi loomulikult tegeletakse maapiirkondades põllumajandusega.

Heleniuse arvates võiksid (regionaal)poliitilised otsused käivitada soovitavaid protsesse tõhusamalt, kui lasta vaid turumajanduse mudelil olukorda reguleerida.

Helenius rääkis ka Eesti kui riigi turundamisest välismaal. Siin peab ta tugevaks argumendiks eurot. “Kriisi ajal suutis maa saavutada Maastrichti kriteeriumid. See on täitsa uskumatu! See aitab kaasa Eesti “müümisele” välismaal.”