NordenBladet – Külastasin nädalavahetusel lastega Eesti Rahva Muuseumi muinasjutunäitust “Elas kord” (pilte ja videosid meie muuseumi külastusest näete SIIT) ning lugesin, et ERM korraldab ka sellel aastal konkursi “Oma näitus”. See on konkurss, mille võitja saab ERMis päris oma näituse teha! ERM ootab ideid eraisikutelt, organisatsioonidelt või kodanikuühendustelt, kes igapäevaselt muuseumitöö või näituste kureerimisega ei tegele. Milline lahe võimalus!

Näituse teema on koostöö. Kuna mul on juba tükk aega olnud idee korraldada Ivanka Shoshana´le isiklik kunstinäitus (kirjutasin sellest ideest mõne aja eest natuke ka SIIN), siis see sobiks ideaalselt – kandideerime ERMi näitusepinnale üheskoos – nii tema kui minu keraamika ning maalid. Kas võimalus naeratab, eks näis, aga proovida ju ikka tasub! Usun miskipärast, et see on suurepärane idee! Maailmas on väga palju puudega (erivajadusega) lapsi ja emad, kellel on kodus autistlik laps, teavad, et see on tohutu õnnistus, kui laps leiab endale hobi. Autistide võime suhelda võib olla puudulik, kuid sageli on nad väga head ja erakordsed paljudes teistes valdkondades. Kui leiate midagi sellist, mis teie lapsele meeldib, soovite inspireerida teda seda paremini tegema, innustada teda koos sellega kasvama ja arenema. Kui autistid on endale hobi leidnud, võivad nad teha väga erilisi ja tublisid saavutusi. Ivanka Shoshanal on palju hobisid: talle meeldib poseerida (ta on meie E&S kosmeetika- ja kunstibrändi modell ja sotsiaalmeedia jaoks kaas sisulooja), ta armastab maalida, ehkki ta veel paar aastat tagasi ei soovinud isegi pliiatsit puudutada (peale seda aga, kui ma ostsin akrüül- ja õlivärvid ning professionaalsed lõuendid, tahtis ta kohe maalida!), ta armastab keraamikat (nüüd on ta juba üle aasta võtnud privaatseid savitunde) ja talle meeldib ka muusika (meil on kodus klaver ja ta proovib üha enam kõrva järgi lugusid järgi mängida).

Minu kandideerimise idee “Meie kodune nõiaköök” võidu korral tooks vaatajateni killukese Eestimaa taluköögist ning põnevatest tegemistest, mida selle hubase pika laua taga ühiselt tehakse. Köök ei ole pelgalt koht, kus pottide-pannidega sahmitakse, toitu hoitakse ning pere koos sööb. Köök on maja süda, kus toimub palju muud põnevat – just koduse pika köögilaua taga on hea ette võtta erinevaid ühistegevusi. Köök on nõiduslik koht, mis kutsub looma ja koos toimetama. Näituse “Meie kodune nõiaköök” tarvis rulliksin lahti killukese oma kodusest elust.

Minu noorim tütar on erivajadusega laps – autist. Et teda rohkem igapäevaellu kaasata, lõin brändi “Elisheva & Shoshana”. Eesmärk oli teha midagi head (hoida loomi ja loodust, elada säästlikult, tarbida vaid naturaalset ja kvaliteetset) ja teha midagi koos oma kallite tütarde – Estella Elisheva (13) ja Ivanka Shoshana´ga (11). Tahtsin, et meil oleks üheskoos nn. “oma projekt”. Nüüd ongi meie peres traditsiooniks saanud ühised käelised tegevused – savist pottide, vaaside, taldrikute ja tasside voolimine ning ahjus põletamine; akrüülvärvidega erinevatele lõuenditele maalimine ent ka näiteks ravimtaimede vihtuteks sidumine ja köögi ahju kohale kuivama panemine ning üheskoos koduse looduskosmeetika (seepide, vannisoolade jne) valmistamine. Koos teha on tore ning pakub hingele palju – iga üks meist on oma enda elu kunstnik ning kodurahu ja õnne looja!

Näitusel saaksime näidata enda tehtud maale ja savinõusid. Samuti teeks lihtsa ravimtaimi tutvustava ekspositsiooni ning tooks välja mõned lihtsad koduse looduskosmeetika valmistamise nipid.

📢 Hääletus toimub SIIN













Oma näitus 2020 on avatud kõigile soovijatele, kel huvi, siis SIIT leiate lisainfot! 🙂

Fotod: ElishevaShoshana.com

märksõnad: #ceramics #ceramic #ceramicbowl #ceramicbowls #keramiikkaa #keramikkunst #keramikskål #keramik #keramiker #keraamika #keraamik #eestikeraamika #clayart #clayvases #claymixing #homedecor #ceramichomedecor #vaasid #handgjord #käsintehtyä #käsitöö #jewishartist #jewishart #versaillesdetails #versaillesstyle #royalstyle #eestikeraamik #eestikeraamikuteliit #estonianceramics #ElishevaShoshana #clay #clayart #handmade #käsitöö #käsitsitehtud #keraamika #artblog #käsintehty #eestidisain #madeinestonia #savinõud #savistnõud #keraamik #keramik #eestikunst #eestikunstnik #käsitsitehtudnõud #keramic #savikoda #vintagepottery #ancientstyle #pottery #handmadedishes #ancientpottery #kunstiblogi #handmadedish #savipotid #ceramics #ceramics #ElishevaShoshana #flowerpainting #akrüülmaal #scandinavianartists #scandinavianpainter #konstnär #maalaus #maalaustaide #oilpaint #oilpainting #oilpaintings #oilpainters #oilpainter #akrylmaleri #akrylmaling #oil_painting #oljemålning #oljemaleri #konst #maalid #taideteos #taidemaalaus #maalikunst #kunstnik #eestikunst #eestikunstnik #maalikunstnik #akryylimaali #akrylfärg #målningskonst #chairpainting #chairpaintings #homedecor #creativehomedecor #oilpainting #oilpaintings #oilpaintingart #acrylicpainting #acrylicpainter #acrylicpaintings #chairdesign #kunst #kunstnik #eestikunst #eestikunstnik #maalimine #õlimaal #õlimaalid #chairdecor #käsitöö #käsitsitehtud #käsitsitehtudmööbel #mööbel #iluskodu #elumaal #toolimaaling #käsintehtyä #maalitudtool #akrüülmaal #scandinavianartist #creativeplate #creativeplates #childartist #artistickids #kidsart #kidsartwork #kidsartworks #kidsclay #estonianceramics #clayforkids #clayartist #clayartists #scandinavianart #scandinavianartist #scandinavianartists #scandinavianbrand #scandinavianceramic #scandinavianceramics #eestikeraamik #eestikeraamika #savistnõud #savikunst #eestikunstnik #eestikunst