NordenBladet — Riigihalduse minister Jaak Aab esitas 06.veebruaril valitsuskabineti nõupidamisele kontseptsiooni Rüütelkonna hoone tulevikust kui väärikast, pidulikust ja hubasest riigi esindushoonest. Valitsus toetas kontseptsiooni ning arutab maja renoveerimise rahastamise taotlust riigi eelarvestrateegia 2021-2024 koostamise käigus.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on positiivne, et pikk protsess Eesti ühe esinduslikuma hoone renoveerimise küsimuses on jõudnud taas valitsuse aruteludeni. „Eestimaa Rüütelkonna hoone väärikas ajalugu kohustab meid leidma lahendusi sellise unikaalse kultuurivara taastamiseks ja kasutuselevõtmiseks nii, et igaühel meist oleks võimalik sellest osa saada,“ ütles Ratas. „Mul on heameel, et sellel koalitsioonil on poliitiline tahe päästa see ajalooline maja.“

Riigihalduse minister Jaak Aab nentis, et üks Eesti esinduslikumaid hooneid Toompeal on seisnud liiga pikalt kasutuseta. „Rüütelkonna hoone renoveerimise ja riikliku kasutuselevõtuga me mitte ainult ei päästa Eesti ühte unikaalseimat, praegu tühjana seisvat hoonet, vaid väärtustame kogu selle majaga seotud ajalugu. Teen ettepaneku, et peale rekonstrueerimist oleks see hoone teatud aegadel avatud nii Eesti inimestele kui ka turistidele.“

Rüütelkonna hoone soovitakse renoveerida Eesti Vabariigi esindushooneks, kus korraldatakse nii presidendi, Riigikogu, valitsuse, ministeeriumide ja asutuste esindus- ja pressiüritusi. „Samas näeme ette, et hoones toimuksid ka ekskursioonid, nii et riiklike esindusruumidega saaks tutvuda iga huviline,“ ütles Jaak Aab. Hoones paikneksid ka Riigikogu Kantselei bürooruumid.

Rüütelkonna hoone sisukontseptsiooni on riigikantselei välja töötanud koos ajaloolase Andres Kasekampi ja kunstiajaloolase Ants Heinaga. See näeb ette meenutada hoones tegutsenud Eestimaa Rüütelkonda, Välisministeeriumit, Rahvusraamatukogu ja Eesti Kunstimuuseumit. Nende institutsioonide ja asutuste ajaloo eksponeerimise kaudu räägitakse Eesti riikluse ja riikliku korralduse tekke- ja arengulugu. Rüütelkonna hoone uues kujunduses soovitakse kasutada maksimaalselt Eesti disainerite loomingut.

Prognooseelarve hoone ehituseks ja sisustamiseks on suurusjärgus 11 miljonit eurot. Eelarvetaotlust arutab valitsus 2020 riigi eelarvestrateegia käigus. Hoone renoveerimine võtab aega ligi kaks aastat.

 

Allikas: Eesti Riigikogu