NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas tutvustas majandusfoorumil rahvusvahelistele ettevõtetele Eesti e-tervise ja e-riigi ning energiapöörde plaane ning investeerimisvõimalusi. Lisaks pidas ta avakõne Kesk-Euroopa majandust puudutaval paneeldiskussioonil ja osales küberturvalisuse teemalisel kohtumisel.

„Rahvusvahelised kontaktid on Eesti majanduse toetamiseks ülimalt olulised. Eestit tuntakse kui edumeelset digiriiki. Sellele saame ehitada ka oma edasised plaanid, näiteks võitluses kliimamuutustega ja tehisintellekti arendamisel,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

Peaminister kohtus täna ettevõtte General Electric esindajaga, kellega rääkis Eesti plaanidest energiasektori tuleviku korraldamisel. „Kliimamuutuste tõttu vajame energeetikas uusi lahendusi. Neid võimalusi on taastuvenergia valdkonnas, aga ka tuumaenergiast peame järgmistel kümnenditel rääkima,” ütles Ratas.

Lisaks kohtus Ratas täna meditsiiniettevõtte Novartis IT-juhi Bertrand Bodsoniga, et vestelda Eesti e-riigist ning e-tervisest ja personaalmeditsiinist. „Eestis on biomeditsiiniettevõtel digitervise klastrist lihtne leida koostööpartnereid – ülikoolid ja ettevõtted on ühiseks arendustegevuseks avatud,“ ütles Ratas. Tänavu septembris toimuv järjekordne Tallinna digitippkohtumine on pühendatud just e-lahendustele meditsiinivaldkonnas.

Kohtumisel logistikaettevõttega CMA CMG juhiga rääkis Ratas ettevõtte edasistest arenguplaanidest arvestades kiireid muutusi majanduskeskkonnas. Lisaks kohtus Ratas täna lennundus- ja tööstusettevõtte Honeywell tegevjuhi Darius Adamczykiga, et tutvustada Eesti lennundussektorit ja siinseid investeerimisvõimalusi.

Peaminister osales ka Poola korraldatud Kesk- ja Ida-Euroopa majandusfoorumil ning kinnitas seal peetud avakõnes, et Kesk- ja Ida-Euroopa on majanduslikult dünaamiline ja poliitiliselt stabiilne regioon, kus jagub häid investeerimisvõimalusi. Kolme mere algatuse fond võiks anda sellele uue tõuke. Kohtumisel Google’i globaalsuhete juhi Kent Walkeriga rääkis peaminister samuti Kolme mere algatusest, mille tippkohtumine on tänavu suvel Tallinnas. Lisaks arutas ta kohtumisel Google’i eestikeelsete teenuste laiendamise võimalusi.

Ratas osales lisaks kõrgetasemelisel küberturvalisuse diskussioonil „Digitaalne pingelõdvendus“, kus ta rääkis Eesti kogemusest ja õppetundidest küberturvalisuse tagamisel. Arutelu modereeris James Harding (Tortoise Media) ning selles osalesid veel Abidali Neemuchwala (Wipro) ja Shafi Goldwasser (University of California). „Eesti on digiteemadel esirinnas ning meil on selja taga kaks olulist õppetundi: 2007. aasta küberrünnakud ja ID-kaardi kriis. Eesti enda kogemus on, et teenuseid ja süsteeme tuleb juba algusest peale ehitada nii, et turvalisust võetakse arvesse. Praeguseks oleme silmapaistev partner ka rahvusvahelistes aruteludes: Eestis asub NATO küberkaitse keskus, räägime aktiivselt kaasa nii Euroopa Liidus, NATO-s kui ÜRO-s.“

Homme on kavas kohtumised Iraagi presidendi Barham Salihiga ning Colombia presidendi Iván Duque Márqueziga. Ratas osaleb veel tehnoloogia arengu teemalisel arutelul ning ajalehe Washington Post korraldatud välispoliitika teemalisel lõunasöögil.

 

Allikas: Eesti Riigikogu