NordenBladet – Kesk-Euroopas levib väga nakkav linnugripp H5N8, mille rändlinnud võivad ka Eestisse tuua. Gripp on peale Poola tuvastatud ka Ungaris, Slovakkias ja Rumeenias. Taudi Eesti lähiümbruses veel tuvastatud pole, vahendas “Aktuaalne kaamera”. Laupäeval tuvastati haigus ka Tšehhis. Kui Kesk-Euroopas ei suudeta linnugripi levikut peatada, võivad kevadel saabuvad rändlinnud gripi Eestisse tuua.

Lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka ning põhjustab lindude massilist haigestumist ja suremust. VTA juhib ka tähelepanu, et Poolat, Ungarit, Slovakkiat ja Rumeeniat külastades ei tohiks inimesed kohalikes farmides käia, ega tuua Eestisse kaasa linde ja loomseid saadusi nagu liha ja muna, mis võivad haigusetekitajat edasi kanda.

Tšehhi vormi hindasid ametkonnad väga nakkavaks Tšehhi farmis leitud viirus osutus äärmiselt nakkavaks linnugripiks, ütlesid ametnikud laupäeval pärast Prantsuse põllumajandusühenduse hoiatust, et Euroopat ähvardab uus linnugripipuhang, kirjutas AFP.

Tšehhi ametnike sõnul leiti lindude jaoks surmav ja äärmiselt haigusttekitav alamtüvi H5N8 ühest väikefarmist, mis asub pealinnast Prahast 150 kilomeetrit kagus.

Veterinaarameti pressiesindaja Petr Vorliceki sõnul tõid nakkuse Svratkous asuvasse farmi ilmselt metsikud vesilinnud.

Ameti teatel oli farmis kolm parti ja 12 kana. Neist kuus surid kahe päeva jooksul pärast viirusesse nakatumist. Farmi ülejäänud loomad tapeti laupäeva hommikul. Farmi ümber tekitati kümnekilomeetrine kaitseala.