NordenBladet – Bolt (endise nimega Taxify, algselt mTakso) sõlmis Euroopa Investeerimispangaga (EIB) 50 miljoni euro suuruse laenulepingu, mis on suurim Euroopa Liidu investeerimiskava keskmes oleva Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond (EFSI) kaudu antud laen Eesti ettevõttele. Laenu eesmärk on toetada Bolti tootearendust, keskendudes teenuste turvalisusele, töökindlusele ja jätkusuutlikkusele ning ettevõtte senise kõrge efektiivsuse säilitamisele, milles tehnoloogial on suur roll. See hõlmab nii olemasolevaid teenuseid nagu sõidujagamine kui ka uusi teenuseid nagu toidu kohaletoomine, teatas ettevõtte pressiesindaja.

“Bolt on suurepärane näide Euroopa edust tehnoloogias ja innovatsioonis. Öeldakse, et paigal seista on sama, mis tagasi minna. Bolt ei seisa kunagi paigal. EIP toetab rõõmuga Bolti oma teenuste parendamisel ning uutesse valdkondadesse suundumisel. Oleme projekti pühendunud,” kommenteeris Euroopa Investeerimispanga asepresident Alexander Stubb pressiteate vahendusel.

“Eesti on Euroopa digitaliseerimise üks juhtriike. Olen uhke, et Euroopa toetab läbi investeerimisplaani Bolti teadus- ja arendustegevust, loomaks tarku ja turvalisi teenuseid, mis täiustavad linnaliiklust,” ütles samas Euroopa Komisjoni majandusvolinik Paolo Gentiloni.

“Transport on üks valdkondadest Euroopas, mille jaoks on oluline kohalik teenusepakkuja, kes jagab Euroopa tarbija ja seadusandja väärtusi. Seetõttu on meil hea meel et Euroopa Investeerimispangast on saanud Bolti toetaja. See aitab meil jõuda kiiremini rohkemate eurooplasteni,” lisas Bolti kaasasutaja Martin Villig.

Euroopa Investeerimispank (EIP) on pikaajalisi laene pakkuv Euroopa Liidu institutsioon, mille omanikeks on kõik Euroopa Liidu liikmesriigid. EIP rahastab pikaajalisi läbimõeldud investeeringuid, et toetada Euroopa Liidu poliitikaeesmärkide saavutamist. Viimase viie aasta jooksul on EIP finantseerinud Eesti tehnoloogia-, infrastruktuuri ja transpordisektori projekte enam kui 830 miljoni euro väärtuses.

Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond (EFSI) on Euroopa investeerimiskava alus. See pakub EIB grupile esimese järjekoha kahju kaitset, mis võimaldab EIB grupil rahastada riskantsemaid projekte. EFSI raames toetust saavate projektide ja kokkulepete mahuks kujuneb eeldatavalt 458,8 miljardit eurot, seeläbi saavad toetust üle miljoni idufirma ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtte EL-i liikmesriikides. Seni suurim EIB rahastus EFSI raames Eestis on Tallinna Lennujaama laienemiseks antud 30 miljoni euro suurune laen 2016. aastal.

Bolt on 2013. aastal Markus Villigu poolt loodud Eesti tarkvaraettevõte, mille põhitegevus on taksotellimistarkvara loomine. Bolti mobiilirakenduse abil saavad kliendid tellida isiklikuks transpordiks sõiduki; Bolt vahendab nii taksosid kui privaatjuhte ehk sõidujagajaid. 2019. aasta veebruari seisuga tegutseb Bolt kolmekümnes riigis ja sajas linnas Euroopas, Aafrikas, Lääne-Aasias, Mehhikos ja Austraalias. Bolti platvormil on üle 25 miljoni kasutaja. Bolti peakontor asub Tallinnas, Eestis.