NordenBladet — AMCO põlevkivilabor on akrediteeritud Jordaania akrediteerimisasutuses põlevkivi analüüsimiseks vastavalt rahvusvahelisele standardile ISO/IEC 17025:2017. Labori juhataja Fatima Abbadi sõnul on labori jordaanlastest töötajad akrediteerimise nimel palju tööd teinud, tuues välja, et labor on Jordaania üks moodsamaid, aitab Jordaania põlevkivist paremini aru saada ning avab uusi võimalusi, vahendab APCO.

Põlevkivi kompetentsikeskuse kütuste tehnoloogia teadus- ja katselabori töötajad konsulteerisid AMCO laborit analüüsideks sobivate standardite valimisel ja dokumentatsiooni ettevalmistamisel, aitasid labori seadmete valimisel ning standardainete ostmisel. Kohapeal häälestati uusi seadmeid põlevkivi analüüsimiseks ning juhendati analüüside tegemisel.

„Uue labori avamine on alati ettevõtte jaoks väljakutse. Eriti puudutab see põlevkivi analüüsimise laborit, mille käivitamine nõuab suurt kogemust ning põhjalikke teadmisi,“ selgitas kompetentsikeskuse labori juhataja Olga Pihl. „Põlevkivi analüüsimisel on vaja arvestada, et seadmed, mida kasutatakse laborites tahke kütuse analüüsiks ei pruugi alati sobida eriliste põlevkivi omaduste määramiseks. Just sellepärast pöördusid Attarat Mining Company esindajad meie labori poole abi saamiseks,“ selgitas Pihl.

Kompetentsikeskuse laborile on Jordaania põlevkivi tuttav juba varasemast. Aastatel 2008-2013 määrati laboris Eesti Energia tellimusel Jordaania põlevkivimaardlate põlevkivi tehnoloogilisi omadusi kokku üle 3000 proovis.

Attarat’i põlevkivikaevanduse aastane tootmisvõimsus on umbes 10 miljonit tonni. Eestis kaevandati 2018. aastal kokku 16 miljonit tonni põlevkivi. Kesk-Jordaaniasse ehitatava 554 megavatise brutovõimsusega põlevkivielektrijaama ja karjääri omanikud on võrdselt 45 protsendiga Malaisia ettevõte YTL Power International Berhad ja Hiina ettevõte Yudean Group ning Eesti Energia 10 protsendiga. Jordaanias on üks maailma suurimaid põlevkivimaardlaid, mille hinnanguline varu on ligikaudu 70 miljardit tonni.

Lisainfo: Olga Pihl, labori juhataja, tel 52 47 372, www.pkk.ee