NordenBladet — Riigikogu väliskomisjoni tänase erakorralise istungi keskmes oli olukord Iraagis ning võimalused piirkonnas pingete leevendamiseks. Komisjon sai ülevaate Eesti seisukohtadest Brüsselis toimuval Euroopa Liidu välisasjade nõukogu erakorralisel istungil.

Komisjoni esimehe Enn Eesmaa sõnul on oluline pinged Lähis-Idas maandada ning konflikti arenemist vältida. Ta märkis, et Eesti toetab oma liitlast Ameerika Ühendriike ning jälgib arenguid piirkonnas.

Eesmaa viitas vajadusele pöörata tähelepanu rahvusvahelisele õigusele ja selle mõistmisele. „Tuleb hoiduda ohust, et hakkame rahvusvahelist õigust valikuliselt tõlgendama ja kasutama,“ lisas Eesmaa.

Väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson rõhutas samuti rahvusvahelise õiguse ning sellel põhineva maailmakorra olulisust. „Reeglitel põhinev maailmakord ning rahvusvahelisest õigusest kinnipidamine on see, mis saab tagada stabiilsuse Lähis-Idas,“ rääkis Mihkelson. „Eesti kui väikeriigi huvi on see, et rahvusvahelise õiguse murenemise kaudu ei satuks ohtu meie enda julgeolek,“ lisas ta.

Komisjonile tutvustasid Eesti seisukohti 10. jaanuaril Brüsselis toimuval Euroopa Liidu välisasjade nõukogu erakorralisel istungil Välisministeeriumi esindajad.

 

 

Allikas: Eesti Riigikogu