Kümme aastat tagasi otsustas moegeenius Karl Lagerfeld oma elu ja kaalunumbrit muuta radikaalse dieediga, mida nimetatakse tema järgi Lagerfeldi dieediks ja ka 3D-dieediks – disainer, doktor ja dieet. Raamatut “Karl Lagerfeldi dieet” on müüdud maailmas sadu tuhandeid eksemplare, kirjutab ajakiri Tervis Pluss.

Veidi üle aasta kestva dieediga võttis moekeiser alla 42 kg ja jõudis sihtkaaluks võetud 60 kiloni. Tal ei olnud alla võtmiseks imenippi, vaid jõudis eesmärgini tänu distsipliinile ja järjekindlusele. Samasuguse kindlameelsusega oleks ta hakkama saanud ka iga teise dieediga, kuid Lagerfeld soovis kaalumuutust nii kiiresti kui võimalik. Lagerfeldi arst Jean-Claude Houdret töötas välja kiire ja tõhusa kaalulangetusplaani, mis on tõhus tänu suurele valgusisaldusele ning vähesele rasva- ja kalorisisaldusele.

Dieet koosneb kolmest faasist

I faas on kõige radikaalsem ja kestab 2–3 nädalat. Siis võib päevas süüa vaid 800–900 kcal, mille saab valgujoogist, juurviljast ja tibakesest rasvast. Selline kalorikogus on piiripealne, st võib organismi pöördumatult kahjustada. Seetõttu võib seda dieeti pidada vaid arsti järelevalve all.

II faas lubab kolme söögikorraga päevas süüa 1000–1200 kcal. Süüa võib täisteraleiba, juurvilja, liha või kala ja juua valgujooki. Lubatud on ka väherasvane kohupiim, maitsestamata jogurt või puuvili. Ka seda dieedifaasi peaks pidama arsti järelevalve all. II faas kestab mitu kuud.

III faas on kolmest dieedifaasist kõige tervislikum. Viie söögikorraga võib päeval süüa 1200–1600 kcal. Põhisöögikordadel on menüüs liha või kala koos juurviljaga ja väherasvane kohupiim, jogurt või puuvili. Ühe söögikorra võib asendada ka valgujoogiga. Dieedi kolmandat faasi tuleb järgida kuni sihtkaalu saavutamiseni.

Kui enamik dieete rõhutab, et nälga pole vaja tunda, siis Lagerfeldi ja Houdret’ arvates on kannatamine üks allavõtuprojekti osadest. “See on nagu karistus,” on öelnud Karl Lagerfeld. Dieedipidaja peab alluma justkui sõjaseadustele. “Sa oled kindral ja sinu armees on ainult üks sõdur. Sa pead talle andma käske ja tema peab neid täitma. See võib teda ärritada, kuid tal pole valikut.” Ka dieedi väljatöötaja Houdret küsib nagu sõdur otse: “Kas sul jätkub piisavalt moraalset jõudu?” Ilma tõelise pühendumiseta on läbikukkumine kindel.

Miks on sellist piinlemist vaja? “Et saavutada koht ühiskonnas, peavad nii mehed kui ka naised olema aktiivsed ja hea välimusega, aga ennekõike noored – seega saledad.” Lagerfeld kinnitab, et köitev välimus paneb inimesi huvi tundma ka tema hinge vastu.

 

I faas
Hommikusöök: valgupulbrijook vee, väherasvase piima või köögiviljapuljongiga
Lõuna: valgujook, 200 g hautatud või toorest juurvilja 1–2 sl õliga
Õhtusöök: sama mis lõunal

II faas
Hommikusöök: täisteraleib väherasvase võiga, väherasvane maitsestamata kohupiim või jogurt
Lõuna: valgujook, vähemalt 200 g juurvilja, väherasvane maitsestamata kohupiim, jogurt või puuvili
Õhtusöök: kala salatiga, väherasvane maitsestamata kohupiim või jogurt

III faas
Hommikusöök: nagu II faasis, kuid suurem kogus
Lõuna: salat, omlett juurviljaga, väherasvane maitsestamata kohupiim, jogurt või puuvili
Õhtusöök: salat, kala või liha juurviljadega, väherasvane maitsestamata kohupiim, jogurt või puuvili
Vahepala: valgujook, väherasvane maitsestamata kohupiim, jogurt või puuvili

Päevane kalorihulk ja toiduvalik on Lagerfeldi dieedis rangelt piiratud. Lahti tuleb öelda vahepaladest ja magusast. Muu hulgas tuleb dieedi ajal loobuda saiast, riisist, küpsetistest, võist, kõrge rasvasisaldusega margariinist, vahukoorest, sea- ja lambalihast, läätsedest, hernestest, banaanidest, kirssidest, rosinatest, mandlitest, pähklitest, alkoholist (v.a punane vein). Spordialadest võib harrastada vaid neid, mis pakuvad suurt rõõmu, kuid üldiselt on sportimine keelatud.

Nii dieet ise kui ka  sellele järgnev aeg on väga kurnav ja stressirohke. Karl Lagerfeld on siiski säilitanud siiani oma 60 kilose kehakaalu ja viinud edukalt lõpuni ka imago muutuse – ülekaalulisest ebamääraste riietega mehest on saanud kõhn, šikk ja moodne, pealegi väga nooruslik vanahärra.