NordenBladet — Peaminister Jüri Ratase sõnul kinnitas tänane NATO liidrite kohtumine Londonis, et NATO on jätkuvalt ühtne ja tugevaim kaitseallianss ajaloos.

„NATO väljus kohtumiste ruumist ühtsemana kui sinna sisenedes, aga eilne ja tänane üksmeel NATO kolleegidega kohtudes ei olnud üllatus. Rääkisime kõigist liitlastele muret tegevatest küsimustest konstruktiivses ja üksteist toetatavas õhkkonnas,“ ütles peaminister Jüri Ratas. Ta lisas, et NATO on kindlalt pühendunud kõigi liitlaste julgeoleku tagamisele.

Peaminister lisas, et kuigi NATO kaitseplaani uuendamine Balti riikidele ja Poolale ei olnud NATO liidrite kohtumise päevakorras, sai ka avalikkuse tähelepanu köitnud küsimus lahenduse. „Eesti näeb NATO igapäevastes tegevuste kaudu seda, kuidas NATO toimib. Tänasel kohtumisel andsid liitlased teada oma panustest NATO valmidusealgatusse (NATO Readiniess Initiative). Sellega tõuseb oluliselt liitlaste valmidus reageerida igale olukorrale,” ütles peaminister Ratas.

Brüsseli tippkohtumisel 2018 alustatud valmidusealgatuse raames panevad liitlased välja 30 pataljoni, 30 õhueskadrilli ja 30 lahinglaeva, ja seda mitte enam kui 30-päevases valmiduses. Eesti andis teada, et panustab inistatiivi jalaväekompaniiga.

Peaminister Jüri Ratas osales vahetult NATO liidrite kohtumise järel USA president Donald Trumpi kutsel kogunenud töölõunal liitlasriikide juhtidega, kes täidavad alliansi kaheprotsendiliste kaitsekulutuste eesmärki. „Transatlantiline koostöö ja Ameerika Ühendriikide liidripositsioon on NATO nurgakivi. Sama olulised on olnud ka Euroopa ja Kanada liitlaste suurenenud investeeringud oma kaitse-eelarvetesse ja seeläbi ka oma sõjalistesse võimetesse,” ütles Jüri Ratas.

 

Avafoto: NATO liidrite kohtumine Londonis, 04.detsember (Stenbocki maja)
Allikas: Eesti Riigikogu