NordenBladet —

Peaminister Jüri Ratas:

“PISA tulemused kinnitavad taaskord, et meie noorte teadmised ja ka oskus neid teadmisi kasutada on Euroopas esimesed ning maailma absoluutsete parimate seas.

See on Eesti õpetajate, lapsevanemate ja laste ühine tulemus. See on ausammas tööle, mida on teinud meie lasteaia- ja kooliõpetajad, meie haridustöötajad, tugispetsialistid ning kõik teised, kes näevad iga päev hoolt ja vaeva, et noored saaks maailma tipptasemel hariduse hüppelauaks tulevasse ellu. Aitäh teile!

Eesti koolisüsteem on maailmas haruldane. Meie põhikoolid annavad väga ühtlaselt tugevat haridust. Meil on teiste riikidega võrreldes rohkem noori, kelle tulemused on head vaatamata sellele, et nende pere olukord pole nii hea. Samal ajal on meil Euroopa kõige väikseim protsent õpilasi, kes ei saa testi sooritamisega hästi hakkama. Kõige selle kõrval on veelgi suurenenud nende osakaal, kelle sooritus on tipus.

Maailma mastaabis on Eesti haridus võrdne, tugev, kaasav ja eeskujulik. Et see nii jääks ja veel paremaks saaks, peame tegema õigeid ning vastutustundlikke valikuid ka tulevikus.”
_____________________________

PISA on OECD rahvusvaheline õpilaste õpitulemuslikkuse hindamise uuring. Uuring hindab 15-aastaste õpilaste valmisolekut iseseisvaks eluks ehk seda, kui võimekad on õpilased koolis omandatud oskuseid ja teadmisi tegelikus elus rakendama.

PISA (Program for International Student Assessment) valdkonnad on funktsionaalne lugemine, matemaatika ja loodusteadused. Uuring toimub iga kolme aasta järel. Igas uuringus on oma põhivaldkond, ülejäänud kahes valdkonnas mõõdetakse õpilaste teadmisi väiksemas mahus. Regulaarselt läbiviidav uuring annab võimaluse jälgida haridusalaseid trende nii Euroopas kui  ka Eestis.

PISA 2018 uuring keskendub funktsionaalsele lugemisoskusele. 

Innove koordineerib PISA uuringu läbiviimist Eestis.

 

Allikas: Eesti Riigikogu