NordenBladet — Avalikud 2018. maksuaasta andmed edastatakse ajakirjandusväljaannetele esmaspäeval. Need avalikud andmed on maksustavad sissetulekud, tulumaks, kohalik maks, maksude kogusumma, ettemaksete summa ning enmmakstud või juurde makstav maksusumma. Levinud tava on, et maksuamet edastab enam kui 100 000 eurot teeninud isikute andmed otse ajakirjandusväljaannetele, kes avaldavad need veebis, vahendab MTV.

Käesoleval aastal on esimest korda olnud võimalik üle 100 000 euro teeninutel keelata maksuandmete edastamine ajakirjandusele. Alla 100 000 euro teeninute maksuandmeid ajakirjandusele ei edastata.

Aga isegi kui andmeid ajakirjandusele ei edastata, võib igaüks maksuameti esinduses kontrollida kelle iganes soomlase maksuandmeid. Maksuandmete vaatamine on võimalik Soomes pea kõikides maksuameti esindustes.

Andmed on vaadatavad ainult maksuameti esindustes seetõttu, et eraisikute maksuandmed on isikuandmed. Seadusega on piiratud nende andmete avalikustamist, mistõttu neid otse veebi pole võimalik välja panna.

Maksuameti andmeid ei tohi kopeerida, aga nende kohta saab teha märkmeid. Isiku maksuandmete vaatamiseks on vaja teada nime ja kodumaakonda. Kui sama nimega isikuid on mitu, saab õige isiku kindlaks teha teiste nimede ja sünniaasta kaudu.

Maksuametist on võimalik vaadata isiku aasta jooksul teenitud tulu, makstud makse ja enammakstud või juurde makstav maksusumma. Kuigi andmed on avalikud, ei sobi neid levitada näiteks sotsiaalmeedia kaudu.