NordenBladet – Soomlased soovitavad väikese vanusevahega laste tülides proovida valgusfoori taktikat. Lõigake värvilistest paberitest kolm ümmargust ketast ja kleepige need kepikese külge. Kui lapsed on rahujalal, seletage, milline käitumine on soovitud, milline mitte ja mis tuleb kohe lõpetada. Kui lapsed kenasti mängivad, näidake rohelist värvi. Kohe, kui algab väike kraaklemine, näidake kollast, kuid ärge sekkuge. Punane värv tähendab: lõpetage otsemaid!

Lihtsad soovitused:

* Hoidke laste tülidel silm peal ja lubage mudilastel teatud piirini oma asju klaarida. Jälgige aga, et ühele ei tehtaks pidevalt liiga, nii et ta hakkab end peksukotina tundma. Kui asi läheb liiale, saatke lapsed eraldi tuppa või pange nad istuma ise toolidele.

* Ärge määrake karistusi, mida täita ei saa. Näiteks: kui te kohe ei lõpeta, ei saa kuu aega õue või arvutisse. Laps ei võta seda tõsiselt. Ta teab, et paari tunni pärast on vanem rahunenud ja lubab ta ikkagi õue. Jagage pigem lühiajalisi, kuid selgeid keelde: “Ma ei luba seda filmi vaadata, sest sa kiusasid oma õde.”

* Ärge võrrelge lapsi: sinu vend ei teinud kunagi nii või sinu vennal olid alati viied. See tekitab lastes üksteise vastu vimma ja vastakaid tundeid. Iga laps ja tema võimed on erinevad. Tunnustage järeltulijat just selle eest, millega tema hakkama saab.

* Kahe-kolmeaastasele lapsele võib seletada, kuidas vaherahu sõlmida. Vanem võiks näidata nuku või õe-venna peal, et lepituse sõlmimiseks võiks teha teisele pai. Kuid tülid on erinevad ja me ei saa nõuda, et lähme teeme pai sellele suurele poisile, kes sind õues kiviga viskas. Laps peab õppima, et kõigiga sõbrustada ei maksa ja et vahel on targem eemale hoida.

Avafoto: (PantherMedia/Luis Louro/Scanpix)