NordenBladet – Esmaspäeval tunnustati Londoni Guildhallis Bookeri auhinnaga viimase aasta jooksul ilmunud ingliskeelset täispikka romaani. Žürii otsustas tänavu reegleid rikkuda ja anda auhinna välja kahele inimesele – preemia läks jagamisele Kanada kirjaniku Margaret Atwoodi ning Briti autori Bernardine Evaristo vahel. Möödunud aastal pälvis preemia Anna Burns teosega “Milkman”.

Atwood pälvis auhinna oma teose “The Testaments” eest, mis on järg 1985. aastal ilmunud “Teenijanna loole” (“The Handmaid’s Tale”), Evaristo aga romaani “Girl, Woman, Other” eest.

Bookeri reeglid ütlevad, et auhinda ei tohi jagada, kuid kohtunikud kinnitasid, et neid kahte tööd ei olnud võimalik lahutada. “Mida rohkem me neist rääkisime, seda enam leidsime, et armastame neid mõlemaid nii väga, et tahtsime, et nad mõlemad võidaksid,” ütles kohtunike esimees Peter Florence.

79aastane Atwood on kõigi aegade vanim Bookeri võitja, samal ajal kui Evaristo on esimene mustanahaline auhinna pälvinud naine.

Bookeri kirjanduspreemiale kandideerisid:

Margaret Atwood “The Testaments”
Lucy Ellmann “Ducks, Newburyport”
Bernardine Evaristo “Girl, Woman, Other”
Chigozie Obioma “An Orchestra of Minorities”
Salman Rushdie “Quichotte”
Elif Shafak “10 Minutes 38 Seconds in This Strange World”

_______________________________

Bookeri auhind (inglise Man Booker Prize for Fiction, ka Booker Prize) on Suurbritannia kirjandusauhind.

Bookeri auhinnaga tunnustati algselt viimase aasta jooksul ilmunud ingliskeelset täispikka romaani, mille autor on Suurbritannia, mõne muu Rahvaste Ühenduse riigi, Iirimaa või Zimbabwe kodanik. Tänapäeval ei ole autori kodakondsus enam oluline.

Auhind loodi 1968. aastal prantsuse Goncourti auhinna eeskujul. Esialgu kandis see finantseerija järgi nime Bookeri-McConnelli auhind. Alates 2002. aastast finantseerib auhinda investeerimisfirma Man Group, kelle järgi ka auhind ümber nimetati.

Aastast aastasse vahetuvasse žüriisse kuuluvad tunnustatud kriitikud, kirjanikud ja akadeemikud.

Auhinna võitja saab 50 000 naela suuruse rahalise preemia.